Tšiili astronoomid jõudsid alles tekkiva planeedi jälile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšiili astronoomid jõudsid alles tekkiva planeedi jälile
Tšiili astronoomid jõudsid alles tekkiva planeedi jälile Foto: SCANPIX

Tšiili astronoomide sõnul on nad jõudnud jälile ja saanud pildi alles tekkima hakanud planeedist.

Atacama kõrbes asuva Euroopa Lõunaobservatooriumi uurimisteleskoobi abil leitud planeet on alles gaasi ja kosmilise tolmu kera, edastab AFP.

Astronoomide sõnul on tegemist meie Päikesesüsteemi Jupiteri sarnase planeediga. Uus leitud planeet asub Maast 355 valgusaasta kaugusel.

Uurija Sacha Quanzi sõnul on seni planeetide tekkest saadud pilte vaid arvutisimulatsiooni abil.

«Kui meie leid on tõesti moodustuv planeet, siis saame esimest korda empiiriliselt jälgida planeedi sündi ning tekkiva planeedi ja selle keskkonna vahelist vastasmõju väga varajases etapis,» sõnas Quanz.

Uurijate sõnul näitavas pildil olev, et planeedi tekkes mängivad rolli gaas ja kosmiline tolm, mis jäi järele tähe tekkest. Tegemist on noore tähega, mis kannab tähistust HD 100546.

Jupiter on  meie Päikesesüsteemi kõige suurem planeet. Tegemist on gaasilise hiidplaneediga, millel puudub tahke pind. Jupiteri atmosfäär koosneb peamiselt vesinikust ja heeliumist. Edasi tuleb kiht, milles gaas läheb üle vedelaks vesinikuks ning sealt edasi on metallilise vesiniku tsoon. Jupiteri sees võib olla kivimitest tuum.

Jupiteri ümbritseb rõngaste süsteem ning sel planeedil on 63 kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles