C. F. Hahni pubi püsib vee peal

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Jürima näitab pubi toidusedelit, kust on lugeda ka maja ajaloost.
Margus Jürima näitab pubi toidusedelit, kust on lugeda ka maja ajaloost. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riia maantee 129a majas asuv C. F. Hahn pubi saab sel nädalal aastaseks. Ehkki praegune aeg selliseid ettevõtteid ei soosi, pole pubi juhatuse liikme Margus Jürima väitel põhjust jätta sünnipäev tähistamata.

„Aasta eest ei osanud nii kiiret majanduslangust keegi ette näha," nentis Jürima pubile mitte just kõige kergemaid aegu. „Näpud põhjas ei ole, kuid kasumis me ka eriti pole: oleme vee peal, ei upu."

Tänasel päeval on juba see suur saavutus, kui asutus ei pea oma töötajaid koondama, viimane tähendaks kunagi paratamatult jõudva majandusliku tõusu juures seda, et siis oleks tühjades ruumides üksi sadat ametit pidav ettevõtte juht pehmelt öeldes õnnetu.

„Kui töötajad alles ja kokad paigas ning kui jõuad maksta ka riigimaksud ära, siis mida sa veel oskad tahta!" tõdes Jürima.

Ehkki C. F. Hahni pubi pole ei ühegi elamumassiivi südames ei servas, nii Mai kui Tammsaare elurajooni korrusmajad jäävad pubist üksjagu eemale, on nii Pärnu rahvas, ent samuti turistid asutuse üles leidnud ning külastavad seda usinalt.

Liiati pole C. F. Hahni pubil ümberkaudu tõsiseid konkurente: kiri kunagise menurestorani Hermes aknal teatab, et seal asub nüüd poksiklubi, Lao 8 asuv restoran Reldor teenindab kliente aga üksnes kella kaheksast hommikul kella viieni õhtul.
See vihjab pigem teist tüüpi toitlustusasutusele.

„Selliseid aegu, nagu olid, enam pole, aga on juhtunud, et inimesed on olnud sunnitud ukselt tagasi pöörama, sest sisse nad ei mahtunud," rääkis Jürima pubi aeg-ajalt väga töö- ning rahvarohkeks kiskuvast argipäevast.

Seda selle juures, et väljast küll petlikult pisike, ent tegelikkuses avar, sisuliselt kolmekorruseline maja mahutab üheaegselt kahesaja külastaja ringis.
„Ma pole täpselt lugenudki, aga arvan, et sees on laias laastus 130-150 kohta," pakkus Jürima. „Paneme 50 kohta väljas juurde ja ongi paarsada täis."

Nende väljas, purskkaevuga terrassil asuvate kohtadega on pubi eriti hästi kundede soove tabanud: nii nagu ilm vähegi lubab, on terrassil istujaid ja söögi-joogi manustajaid hulganisti - peaaegu kogu päeva paistab sinna päike.

„Meie jaoks väga atraktiivne: keegi sõidab mööda, vaatab, et inimesed istuvad, ja tuleb pärast kohta ehk lähemaltki üle vaatama," tõdes Jürima. „Eriti hubane on terrass veel siis, kui puud suurde ehte lähevad ja kui seal õhtuti põlevad lambid."
C. F. Hahni pubi selle nädala lõpuni ehk 9. maini kestva sünnipäevapeo raames laulab kolmapäeval, 6. mail pubis Jüri Homenja, neljapäeval astub üles Pärnu oma ansambel Mosquito.

Reedel, 8. mail esineb sünnipäevalistele ansambel Pasadena, laupäeval Väike Mees.

C. F. Hahni pubi asub Pärnus ainulaadse neogooti puitarhitektuuri näitena säilinud hoones, mis valmis 1900. aastal.
Nüüd restaureeritud ja 18. detsembril 2006 riikliku kaitse alla võetud härrasmaja ehitati omal ajal linna poolt linnaaedniku (1898-1915) ja Pärnu puukooli rajaja Carl Friedrich Hahni tarvis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles