Soome peaminister kaotas kohtus ekskallimale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Vanhanen
Matti Vanhanen Foto: AP / Scanpix

Soome peaminister Matti Vanhanen kaotas kohtus endisele kallimale Susan Ruusunenile.

Vanhanen andis endise kallima Ruusuneni kohtusse naise kirjutatud raamatu «Pääministerin morsian» (Peaministri mõrsja) pärast, kirjutab Ilta-Sanomat.

Kohus vabastas eraelu paljastamise süüdistustest nii Ruusuneni kui ka selle raamatu väljaandnud kirjatuse Etukeno ning selle juhi Kari Ojala.

Vanhanen plaanib ringkonnakohtu otsuse edasi kaevata teise astme kohtusse.

Kirjastaja Ojala sõnul on ta kohtu otsusega rahul ning tema arvates näitab see, et Soome on õigusriik.

Kohus määras, et riik peab kirjastaja Kari Ojalale ja Etukeno kirjastusele kompenseerima 18 000 euro (281 520 krooni) suurused kohtukulud.

Lisaks peab Soome riik Susan Ruusuneni advokaadile Riitta Leppiniemele  maksma kompensatsiooniks 3700 eurot (57 868 krooni) ja Susan Ruusunenile kompenseerima juriidilise abi omavastutuse osa suuruses 1015 eurot (15 874 krooni).

Kohtu kinnitusel on raamatus «Pääministerin morsian» käsitletud peaministri Matti Vanhaneni pere-elu, vaba aja veetmist, intiimelu ja mitmeid eraelulisi seiku.

Kohtu arvates on raamatu sisu peaministri eraelu detailselt kirjeldav, kuid siiski diskreetne.

Kohus jätkas, et Vanhanen oli juba enne selle raamatu ilmumist ise rääkinud oma eraelu seikadest ning andnud oma nägemuse suhtest Susan Ruusuneniga.

«Raamatus avaldatu tõi avalikkuse ette mõningaid uusi seiku, kuid enamjaolt olid need lihtsalt varem avalikkuse ette jõudnu täiendus,» oli kohtu seisukoht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles