Milline nägi välja varajane eurooplane?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milline nägi välja varajane eurooplane?
Milline nägi välja varajane eurooplane? Foto: AFP / Scanpix

Teadlased rekonstrueerisid 35 000 aasta vanustest koljujäänustest oletatava varajase eurooplase näo.

Teadlaste sõnul ei olnud luufragmentide põhjal võimalik kindlaks teha, kas tegemist oli mehe või naisega, kirjutab Daily Mail.

Antropoloogide kinnitusel elas see inimene umbes 35 000 aastat tagasi praeguse Rumeenia territooriumil Transilvaania Alpide ehk Lõuna-Karpaatide mäestikus.

Varajase eurooplase pea valmis kohtumeditsiini eksperdi Richard Neave`i käe all karude talvekoopast  leitud luude põhjal.

«See rekonstruktsioon näitab, et tegemist ei olnud täitsa aafriklase, aasialase või eurooplasega, pigem segu nendest kõigist. Kuid see on kindel, et see isik võis olla üks esimesi eurooplasi,» selgitas antropoloog Alice Richards.

Ta lisas, et 35 000 aastat tagasi elasid Euroopas nii neandertallased kui ka tänapäeva inimeste eelkäijad.  Homo sapiens saabus Euroopasse Aafrikast.

«See pea on tänapäeva inimese peaga väga sarnane, kuid tal on ka nii-öelda Aafrika jäänuseid, näiteks laiad hambad,» lisas teadlane.

Washingtoni ülikooli antropoloogi Erik Trinkausi sõnul on see esimene varajase eurooplase näorekonstruktsioon.

Fotot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles