Kalahari kõrbe elektripostidel on linnupesad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalahari kõrb
Kalahari kõrb Foto: Wikipedia.org

Kõrbes on vähe puid, mis lõõskava päikese eest varju pakuksid ning selle tõttu on kohalikud linnud leidnud enda jaoks lahenduse, ehitades hiiglaslikke pesasid ümber elektriliini postide.

Selliseid struktuure on näha Lõuna-Aafrikas Kalahari kõrbes ja need võivad kaaluda kuni tonni, edastab Daily Mail.

Kangurlindlaste hulka kuuluvad linnud kasutavad suurte pesade loomiseks muda ja taimi. Sellistesse pesadesse mahub kuni 100 lindu.

Fotograaf Dillon Marsh otsustas need ebatavalised jäädvustada ning näidata, milleks elektriliinide poste saab kasutada.

«Tegemist on Kalahari kõrbega, mis on üsna taimetühi. Linnud peavad nende areaalis olevaid poste enda omaks. Nende pesades kihab elu. Pesad teevad samas iga posti omanäoliseks,» selgitas fotograaf.

Fotograaf lisas, et esimest korda nägi ta neid pesadega poste, kui ta oli laps ja käis koos perekonnaga piirkonnas puhkusel. Tal tekkis huvi, kuidas inimese tehtud asjad looduskeskkonda sobivad.

«Ma veetsin kolm päeva Lõuna-Aafrika Vabariigis Upingtonis, mis jääb Kalahari kõrbesse. Tegin igast pesast ühe foto. Olen oma tööga väga rahul,» lausus mees.

Sellised pesad on seest üsna keerulised, koosnedes kolooniavõrgustikust. Neis pesades muutub päeva jooksul temperatuur mitu korda. Pesa väljapoole jäävad kambrid pakuvad päevasel ajal kuumuse eest kaitset. Sisemised kambrid on aga soojad ja kaitsevad linde öise külma eest.

Pesadesse sissepääsud on 7,5 sentimeetrit korda 25 sentimeetrit. Linnud võivad nende ette panna teravaid pulki, mis takistavad vaenlastel sisenemist. Maod on need, kes võivad linde ohustada, süües ära munad, mis on pesa kõige suuremas kambris.

Väikeses pesakambris on üks linnupaar ja nende järglased. Suuremates kambrites võib aga olla rohkem kui 100 lindu. Suured pesakolooniad võivad olla mitme põlvkonna jooksul, võimalik et üle 100 aasta.

Postide ümber ehitatud pesad võivad mõnikord liinides lühiseid tekitada ning väga kuival perioodil põlema süttida.

Kalahari kõrbes on vett väga vähe, kangurlindlased saavad oma vee putukaid süües. Samuti toituvad nad seemnetest ja lehtedest.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles