Hiina ärimees pani saastunud jões ujumise eest välja 32 000 dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina ärimees pani saastunud jõe ujumise eest välja 32 000 dollarit
Hiina ärimees pani saastunud jõe ujumise eest välja 32 000 dollarit Foto: SCANPIX

Ühte Hiina ärimeest vihastas asjaolu, et ta riigi jõed on väga saastunud.

Ta esitas keskkonnaametnikule väljakutse ujuda saastunud jões kauem kui 20 minutit, edastab Reuters.

Ärimees Jin Zengmin pani oma mikroblogisse fotod Zhejiangi provintsis Rui´ani linna lähedasest saastunud jõest. Ta esitas kohalikule keskkonna eest vastutavale ametnikule Bao Zhenmingile väljakutse ujuda selles jões 200 000 jüaani (32 000 dollari) eest.

Asjatundjate sõnul näitab möödunud nädalal esitatud väljakutse, et rahvas ei ole keskkonna jätkuva saastumisega nõus ning nõuab valitsuselt tegutsemist.

Kohe pärast seda tekkis internetti veel üks sarnane pakkumine, milles Cangnani maakonnas esitati ka ujumisväljakutse keskkonnaametnikule. Seal pakuti 300 000 jüaani (48 000 dollarit).

Jin kirjutas blogis, et kummijalatsite vabriku reovesi voolab kohalikku jõkke ning piirkonnas on väga palju vähki haigestumist.

Ei ole teada, kas Bao võttis Jini väljakutse vastu. Kuid üks ametnikest kinnitas, et nad võtsid Jiniga ühendust, et organiseerida jõeäärse prahist puhastamist. Ka pannakse paika märk, msi keelab parhi jätmist jõe äärde.

Hiina veeressursside aseminister Hu Siyi sõnas möödunud aastal, et 20 protsenti Hiina veestikest on nii saastunud ning sellise veega kokku puutumine võib inimeste tervistele ohtlik olla. Umbes 40 protsendil jõgedest on saastatus väga tõsine.

Möödunud kuul jõudis näiteks üheksa tonni aniliini, kemikaali, mida kasutatakse polüuretaani tootmiseks, Põhja-Hiinas jõkke. Sellest teati alles viis päeva hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles