«Õhtusöök viiele» retseptid: Stella pakkus põnevaid ja tervislikke toite

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stella Roonurm
Stella Roonurm Foto: Christo Neemre

Neljapäevases «Õhtusöök viiele» võõrustas külalisi Viljandi Kultuuriakadeemia tudeng Stella Roonurm.

Stella on tehniliselt veel Viljandi Kultuuriakadeemia tudeng, kuid juba mõnda aega on ta lapsehoolduspuhkusel. Suurem osa tema päevadest möödubki väikese Lola eest hoolitsemisega. Stella elab koos kaheksa inimesega samal korrusel ning ühiselt kutsuvadki nad seda Lossi kommuuniks, kus nad jagavad ühist kööki, pesuruume ja ühist suurt koridori. Õhtusöögisaate ajal käib köögist läbi Stella korterikaaslasi, keda ta vahel ka tööle rakendab. Peale lapsega koju jäämist hakkas Stellale väga meeldima söögitegemine. Kuigi Stella ei ole otseselt taimetoitlane, siis eelistab ta siiski liha vältida ning kasutada oma toidus peamiselt öko-tooteid.

1. Eelroog – Väike seenepirukas

Vaja läheb:

põhi:

100g võid/margariini

1 dl nisujahu

1½ dl erinevaid jahusid (täistera nisujahu, rukkijahu vm)

1 tl küpsetuspulbrit

sool, ürdid (ürdisegu, basiilik vm)

piima

täidis:

šampinjonid

brokoli

porgand

sibul

küüslauk

2 dl piima

2 muna

sool, vürtsid, ürdid (kasutasin valget pipart, tilli, basiilikut, peterselli)

riivjuust

Valmistamine:

Põhja tegemiseks sega jahud, küpsetuspulber ja sool, basiilik. Lisa tükkideks lõigatud või ja näpi ühtlaseks puruseguks. Lisa natuke piima ja hõõru puulusikaga ühtlaseks massiks - tee pall ja pane külma. Täidise jaoks haki soovitud koostisosad (seened, köögiviljad) ja kuumuta pannil poolküpseks. Maitsesta kergelt. Jäta jahtuma. Võta külmast taignapall ja jaga nii mitmeks osaks, kui palju vorme on vaja täita. (Võib teha ka ühe suure piruka!) Rulli taignapallid lapikuks ja vooderda võiga määritud vormid. Pane pirukapõhjad 5-10 minutiks 225*C ahju. Klopi lahti 2 muna ja piim, maitsesta soola, pipra, tilliga. Võta põhjad ahjust ja täida võrdselt köögiviljaseguga. Vala peale munapiimasegu. Piruka krooniks raputa riivjuustu. Küpseta 225*C juures ahju keskosas ~15 minutit (või kuni põhjad hakkavad pruunistuma ja muna-piimasegu on hüübinud). PS! Suurt pirukat küpseta madalamal temperatuuril ahju allosas vähemalt pool tundi. Naudi soojalt!

2. eelroog – Stella püreesupp

Vaja läheb:

palju porgandeid

mõned teised köögiviljad (kaalikas, kartul, lillkapsas vm)

1-2 dl piima või kohvikoort

sulatatud juust

sool, vürtsid, ürdid (kasutasin caynne'i pipart, tilli, peterselli)

Valmistamine:

Puhasta ja lõika köögiviljad tükkideks. Keeda vees pehmeks (vett panna pigem vähe - nii, et köögiviljad on veega kaetud, kuid ei uju). Püreesta saumikseriga või köögikombainis. Lisa püreestamise käigus piima nii palju, et püree saaks kergelt vedel. Lisa kuumale püreesupile sulatatud juustu ja maitsesta. Serveerimisel võid peale panna riivjuustu või maitserohelist.

Põhiroog: Nõgesepasta

Vaja läheb:

1 pakk nõgesepastat (küsi ökopoest)

1 pakk külmutatud köögivilju (vali poest meeldivaim segu)

ja/või valik värskeid köögivilju (paprika, porgand, lillkapsas, brokkoli)

1 dl kohvikoort

sulatatud juust

sool, vürtsid, ürdid (kasutasin chillit, tilli, peterselli, basiilikut)

Valmistamine:

Pane köögiviljad vaiksel tulel kaane alla suurele pannile hauduma. Lisa pool klaasi vett - see aurustub ja küpsetab köögiviljad pehmeks. Pane nõgesepasta keema. Jälgi hoolega, see keeb kiiresti - ära lase liiga pehmeks minna. Loputa külma veega, nõruta. Kui köögiviljad on küpsed, maitsesta soola, pipra ja ürtidega. Vala peale külm pasta. Sega, et makaronid köögiviljade vahel soojeneksid. Vala peale koor, sega sisse sulatatud juust. Serveerimisel valasin peale külmpressitud kanepiseemneõli, mis annab mõnusa pähklise maitse. Söö kohe!

Magustoit: Kakaone kook

Vaja läheb:

põhi:

6 muna

1 dl suhkrut

1 dl nisujahu

1 dl kartulijahu

1 dl kakaod

1½ tl küpsetuspulbrit

täidis:

immutamiseks piima, sidrunimahla vm

2 dl vahukoort

1 tuub kohupiimapastat

vaniljesuhkrut

külmutatud marjasegu (suvel kasuta värskeid!)

glasuur:

50g võid

150g tumedat šokolaadi

½ dl piima või rõõska koort

Valmistamine:

Põhja küpsetamiseks vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks. Sega omavahel nisujahu, kartulijahu, kakaopulber ja küpsetuspulber. Sõelu jahusegu ettevaatlikult munavahu hulka, tõstes puulusikaga ringjate liigutustega vahtu alt üles. Vala tainas võiga määritud küpsetusvormi, küpseta ahju allosas 175*C juures ~30 minutit või kuni biskviidi servad löövad vormi küljest lahti. Lase tordipõhjal jahtuda ja lõika kolmeks kihiks. Tõsta tordivaagnale. Vahusta vaukoor vaniljesuhkruga. Sega vahukoor õrnalt kohupiimapastaga (ära mikserda!). Niisuta alumist kihti tordipõhjast väikese lusika abil vaniljesuhkrupiimaga. Määri peale pool vahukoore-kohupiimasegust. Puista peale pooled marjad. Tõsta peale järgmine kiht ja vajuta kergelt mõlema käega, et selle all olevad marjad vajuksid vahukooresegu sisse. Niisuta ja kata samamoodi kui eelmine kiht. Pane pealmine osa tordipõhjast ja niisuta. Sulata veevannil või madalal kuumusel kastrulis või ja tükeldatud šokolaad. Sulanud või-šokolaadisegule vala juurde piim ja sega kuni mass on uuesti ühtlustunud. Vala glasuur tordile ja lase kergelt üle äärte niriseda. Tõsta valmis tort mõneks tunniks kuni üleöö jahedasse.

PS! Tort ei ole vähese suhkru tõttu väga magus vaid pigem kakaone ja mahe. Paku magusa kakao, tee või kohviga!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles