P, 5.02.2023
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Õhtusöök viiele» retseptid: Helen võlus külalisi eestipäraste toitudega

Elu24
«Õhtusöök viiele» retseptid: Helen võlus külalisi eestipäraste toitudega
Facebook Messenger Twitter Whatsapp
Comments
Helena Välba
Helena Välba Foto: Christo Neemre

Kolmapäevases «Õhtusöök viiele» võõrustas külalisi huvijuhiks õppiv Helena, kes proovis külaliste poolehoidu võita traditsiooniliste Eesti toitudega nagu praetud räim.

Helena Välba on Viljandi Kultuuriakadeemia tudeng, kes õpib huvijuhiks. Ta on põline viljandlane, kes juba koolipõlvest peale olnud seotud Ugala teatriga, kus ta praegugi publiku teenindajana töötab. Aeg-ajalt võib teda näha ka lavalaudadel, sest Helena osaleb harrastusnäitlejate ringis. Seni on tal õnnestunud mängida viies Ugala etenduses ning enda sõnul tal hetkel paljuks muuks aega ei jäägi, kui kooliks ja tööks teatris. Helena on iseloomult seltskondlik, kuid oma arvamust teistele peale suruma ei kipu.

1. eelroog: Praetud räimevõileib

Vaja läheb:

500g räime

2 muna

2spl jahu

1spl õli

soola

laimipipart

tume leib

jääsalat

Valmistamine:

puhasta räimed. Siis klipi muna ja eraldi taldrikule aseta jahu. Raputa räimele soola ja pipart. Kasta räim muna sisse ja siis jahusse. Kuumuta pann, lisa õli ja pane räimed pannile praadima kuni nad on mõlemalt poolt kuldpruunid. Serveeri mustal leival asetatuna jääsalatile

2. eelroog: Apelsini-köögivilja püreesupp

Vaja läheb:

5 dl kanapuljongit

4 õuna

2 kartulit

1 porru

200g juursellerit

1 apelsini mahl

1  maitsestamata toorjuustu

Valmistamine:

Pane vesi keema ja lisa puljongikuubikud. Tükelda kõik juur-ja puuviljad, peale apelsini. Pane kõigepealt keema juurseller, veidi hiljem lisa ülejäänud. Kui juurviljad on parajalt pehmed, võta pott tulelt, lisa toorjuust ja pressitud apelsinimahl. Seejärel püreeri. Võid peale raputada röstitud seemneid.

Pearoog: Tatravorm hakkliha ja punapeediga

Vaja läheb:

2.5 dl tatrahelbed     

0.5 l vesi     

200 g hakkliha     

1 tk sibul     

200 g keedetud punapeet     

200 g hapukoor     

hakitud petersell     

100 g riivjuust

Valmistamine:

1.  Keeda tatrahelbeid soolaga maitsestatud vees kolm minutit ja jäta need siis kaane all seisma.

2.  Haki sibul ja prae koos hakklihaga pannil. Maitsesta õrnalt soola ja pipraga.

3.  Valmista hakklihakaste, lisades pannile hapukoore. Kuumuta läbi ja haki sisse värske petersell. Maitse ja lisa vajadusel soola.

4.  Viiluta peet õhukesteks ketasteks.

5.  Määri ahjuvormi põhi võiga, suru selle põhja paisunud tatramass, selle peale

aseta peediviilud ja kõige peale vala hakklihakaste.

6.  Kata vorm riivitud juustuga ja küpseta 200 kraadi juures umbes 25 minutit.

Soovitus: Eelista rasvasemat juustu, mis ei muutu ahjus puiseks.

Magustoit: Taani talutüdruk

Vaja läheb:

100g riivitud leib     

12.5g või     

0.375dl suhkur     

0.25sl vanill- või vanilliinsuhkur     

100g kohupiimapasta     

50g hapu- või vahukoor     

0.25 purki jõhvika- või pohlamoos

0.5 tl jahvatatud kaneeli

Valmistamine:

Rösti leivapuru pannil võis. Lisa 0,5 dl suhkrut ja kaneel ning lase jahtuda.

Sega kohupiimapasta hapu- või vahustatud koore, ülejäänud suhkru ja vanillsuhkruga. Pane pokaalidesse või kausikestesse kihiti leivapuru, moos ja kohupiimakreem. Tee samad kihid veel üks kord. Viimaseks kihiks pane kohupiimakreem ja puista peale veidi röstitud leivapuru. Magustoidu võid teha ka ühte suuremasse kaussi. Kaunista võimalusel pohlade või jõhvikatega. Retsept on mõeldud neljale inimesele. Kohupiima hulka võid segada nii hapu- kui ka vahukoort. Vahukoorega saab magustoit. Allikas: 100 rooga.

Märksõnad
Tagasi üles