USA kümme kõige jõukamat presidenti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA praeguse presidendi Barack Obama jõukust hinnatakse seitsmele miljonile dollarile, kuid see on üsna kesine summa võrreldes kümnele varasemale presidendile kulunud varaga.

Väljaanne 24/7 Wall Street avaldas nimekirja USA kümnest kõige jõukamast presidendist.

Esikohal on George Washington, kelle vara suurus tänapäeva vääringus on 525 miljonit dollarit. Ta oli USA president 1789 – 1797, olles samas selle riigi esimene president. Talle kuulusid istandus Virginias, Mount Vernonis, mis koosnes kaheksast farmist 8000 aakril ning milles töötas 300 orja. Washingtoni kui presidendi töötasu moodustas 1789. aastal riigieelarvest kaks protsenti.

Teisel kohal on vara suurusega USA kolmas president Thomas Jefferson. Ta oli võimul 1801 – 1809. Vara suurus 212 miljonit dollarit. Jefferson päris oma isalt 3000 aakrit maad ning mitu tosinat orja. Ta kodu Monticellos oli oma aja kohta arhitektuuriliselt väga moodne häärber. Selle juurde kuulus 5000 aakrit maad. Samuti teenis ta riigiametis olles märgatavaid summasid enne kui temast sai USA president.

Kolmandal kohal on Theodore Roosevelt, kes oli USA 26. president. Selle 1901- 1909 võimul olnud mehe varandust hinnatakse 125 miljoni dollarini. Ta sündis mõjukasse ja jõukasse perekonda ning tal oli juba enne iseseisva elu alustamist vanemate poolt loodud rahaline fond. Ta kaotas suure osa oma varast, kui tal Dakotasse rajatud farm pankrotti läks. Ta hakkas kirjutama, et arveid tasuda. Samas aga oli tal ikka kinnisvara. Talle kuulunud 235-aakrine Sagamore Hilli mõis New Yorgis Long Islandil on sealsetest üks kõige kallimaid.

Jõukuselt neljas USA president on Andrew Jackson. Tema varas suurust hinnatakse 119 miljoni dollarini. Ta oli president 1829 – 1837, olles seitsmes USA president. Teda peetaks keskklassi eest seisnud presidendiks, samas aga sai temast USA üks jõukamaid mehi. Ta abiellus naisega, kes oli jõukas ning ta tegi ise raha armees teenides. Talle kuulus mõis The Hermitage ning 1050 aakrit maad. Oma elu jooksul võis tal olla umbes 300 orja.

Viiendal kohal jõukuselt on USA neljas president James Madison. Tema vara suurust hinnatakse 101 miljonile dollarile. Ta valitses 1809 – 1817. Madison oli suurim maaomanik Virginias Orange´i maakonnas. Talle kuulus Montpeliere`i mõis ning 5000 aakrit maad. Samuti teenis ta väga hästi presidendina. Hiljem vaevasid teda võlad.

Kuuendal kohal oma jõukuselt on president Lyndon Baines Johnson, kes oli 36. USA president. Ta oli võimul 1963 – 1969 ning ta vara suurus on 98 miljonit dollarit. Johnsoni isa kaotas kogu oma raha, kui tulevane president oli laps. Kuid ta suutis end ise üles töötada, hiljem kuulus talle 1500 aakrit maad Texases Blanco maakonnas. Seal asus ka villa, mis kandis hüüdnime Texase Valge Maja. Talle ja ta naisele kuulus Austinis raadio- ja telekanal. Samuti oli tal erinevate firmade aktsiaid, karja ning eralennuk.

Vara poolest on seitsmendal positsioonil 31. USA president Herbert Clark Hoover. Selle 1929- 1933 võimul olnud presidendi vara suurus on 75 miljonit dollarit. Hoover oli orb, keda kasvatas ta onu. Ta pani oma varale aluse kaevandusfirma juhina. Ta sai 17 aastat väga kõrget tasu ning talle kuulus erinevate kaevandusfirmade aktsiaid. Hoover andis presidendina oma palga heategevuseks. Talle kuulus Californias Monterreys villa, mis kandis nime Hoover House.

Varanduselt kaheksas on president Franklin Delano Roosevelt. Ta oli võimul 1933 – 1945 ning talle kuulus vara 60 miljopni dollari eest. Ta sai oma vara pärides ja abielu kaudu. Talle kuulus Springwoodi mõis ning veel maad ja maju Georgias, Maine´is ja New Yorgis. 1919. aastal pidi ta ema võlgadest välja aitama. Ta oli enamiku oma täiskasvanud east riigiteenistuses.

Vara suuruselt  üheksas on president William Jefferson Clinton, kes oli võimul 1993 – 2001. talle kuulub 55 miljonit dollari eest vara. Clinton oli USA 42. president. Clinton ei olnud pärit jõukast perekonnast ning ei saanud enne presidendiks saamist märkimisväärset tasu. Kuid presidendiametist lahkudes oli ta kogunud märkimisväärse varanduse. Ta varast enamiku moodustasid loengute ja avalike esinemiste eest makstud tasud. Clintoni vara suurus kahanes 2008. aastal, kui ta naine laenas presidendikampaaniaks rohkem kui 13 miljonit dollarit. Hillary Clintoni kampaania võlg, mis kunagi oli 25 miljonit dollarit, sai selle aasta jaanuaris ära makstud.

Kümnendal kohal jõukuselt on John Fitzgerald Kennedy, kellele perekonnale kuulus üks miljard dollarit. Ta oli USA president 1961- 1963. See 35. president kaotas oma elu Texases Dallases, kus ta maha lasti. Kennedy sündis väga jõukasse dünastiasse ning ta abikaasa Jacqueline Bouvier oli väga jõukas. JFK vara pärines ta perekonnast ning ta jagas seda teiste pereliikmetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles