Uuring: hiina keele õppimine võib anda hea muusikalise kuulmise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: hiina keele õppimine parandab muusikalist kuulmist
Uuring: hiina keele õppimine parandab muusikalist kuulmist Foto: AFP / Scanpix

Keeleuurijate ja psühholoogide sõnul parandab tonaalsete keelte, näiteks hiina ja vietnami keele õppimine lastel muusikalist kuulmist.

Uurijad jõudsid sellisele järeldusele, uurides miks USA ja Euroopa muusikute hulgas on ideaalne muusikaline kuulmine väga harv nähe, samas kui Hiinas on see üsna levinud, kirjutab The Telegraph.

Uurijate sõnul on ameeriklasest ja eurooplasest igast 10 000 muusikust ainult ühel ideaalne kuulmine. Teadlaste kinnitusel on aga Hiina teatud osades ideaalne muusikaline kuulmine kaasa sündinud ja see omadus on  olemas enamikul.

Uurijad tegid katse, milles nad lasid 203 muusikaüliõpilasel kindlaks teha 36 nooti kolme oktaavi ulatuses.

Katses osalenutest 27 olid Hiina ja Vietnami päritolu üliõpilased, kellel oli emakeele tõttu teistsugune kuulmine.

Emakeelt hästi oskavad Aasia päritolu üliõpilased tegid teiste katsealustega nootide kindlak tegemise katse võrdselt. Kuid need hiinlased ja vietnamlased, kelle keeloskus oli tavapärasest parem, tegid katse edukamalt. Nad tundsid ära üle 90 protsendi nootidest.

«Nende tulemused olid ülihead. Minu kogemused näitasid, et Hiina muusikud ei pööra ideaalsele muusikalisele kuulmisele tähelepanu, kuna seal on see küllaltki levinud,» selgitas psühholoog Diana Deutsch.

Deutsch lisas, et tonaalse keele, näiteks hiina keele õppimine mõjutab muusikalist kuulmist rohkem  kui geenid.

Tonaalsetes keeltes sõltub sõnade ja lausete tähendus tihtipeale kõneleja hääletoonist või intonatsioonist.

Sõnade hääldamine erineval helikõrgusel võib täielikult nende sõnade tähendust muuta. See võib olla üheks põhjuseks, miks on mittetonaalset emakeelt (näiteks inglise keelt) rääkival inimesel tonaalseid keeli väga raske õppida.

«Katse näitas, et tonaalse keele õppimine võib anda lapsele absoluutse kuulmise,» lisas psühholoog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles