Naiste varbad on külmemad kui meestel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naiste varbad on külmemad kui meestel
Naiste varbad on külmemad kui meestel Foto: SCANPIX

Juba ammu on teada, et naistel on külmemad jalalabad ja varbad kui meestel.

Lisaks varvastele on naistel külmad ka sõrmed, kuid need on meeste jaoks vähem probleeme tekitavad kui naiste külmad varbad,  mida soojendada tuleb, edastab Daily Mail.

Portsmouthi ülikooli füsioloogiaprofessori Michael Tiptoni sõnul on naiste jahedate jalgade põhjuseks naishormoon östrogeen.

Nii mees kui naine tunnevad jahedust, kuid naised reageerivad jahedusele tugevamini.

Keha soojendab veresoontes liikuv veri. Kui nahas olevad retseptorid annavad kehale märku külmast, reageerib keha kohe, suunates verd elutähtsatesse organitesse, eelkõige südamesse ja kopsudesse. Tekib veresoonte ahenemine.

Kõige kiiremini jahtuvad siis sõrmed, varbad ja pea. Hädaolukorra tekkides suunab organism just neist vere kõige ennem ära. Need muutuvad valgeks või siniseks ning lõpuks võivad kaotada liikumisvõime.

Naistel toimub veresoonte ahenemine kiiremini ja efektiivsemalt kui meestel. Kui kiiresti see aset leiab, sõltub menstruatsioonitsükli faasist.

Veresoonte kiire ahenemine naistel võib olla kaasa sündinud efekt, milles keha hakkab automaatselt emakat ja seal olla võivat loodet kaitsma.

Naiste kehas on kümme protsenti rohkem rasva kui meeste kehas. Ülekaalulistel on kehatemperatuur madalam kui kõhnadel.

Naised saavad soojade varvastega magama minna, kui nad näiteks teevad enne magama minekut kerge jooksu. Liikumine paneb vere kiiremini liikuma. Kuid selle mõju on kahjuks lühiajaline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles