Kolmapäevases «Õhtusöök viiele» võõrustas külalisi abivalmis kalamees Märt Sillaste.
«Õhtusöök viiele» retseptid: Märt tõi lauale Peipsi lained
45-aastane Märt Sillaste on kirglik kalamees, kes on suutnud oma hobist töö teha ja tegeleb Peipsi järve kaldal, Nina külas kõigega, mis seondub kalapüügiga. Märt naudib Peipsi äärset elu, ta majutab harrastuskalamehi, veab neid talvel masinatega järvele, korraldab kalastusüritusi ja teeb süüa. Peipsi ääres elab Märt terve talve ja osa suvest, sest just siis külastavad järve üle terve Eesti ja Läti kokku võitvad kalastajate massid. Ülejäänud aja veedab Märt Tallinnas, kuigi pärit on ta hoopis Hiiumaalt. Tema kalastuspisik pärineb isalt, kes pidevalt spinninguga kala püüdis.
1.eelroog: Peipsi sült
Vaja läheb:
ahvenat
želatiini
Valmistamine:
Keeda kalast puljong, sulata želee ja sega puljongiga. Vala topsidesse, pane tarretuma
2.eelroog: Peipsi lained
Vaja läheb:
lambaliha
peet
porgand
kartul
kapsas
küüslauk
sibul
ingver
suhkur
äädikas
Valmistamine:
Keeda lambalihast puljong. Puhasta, tükelda või riivi komponendid ning pane potti. Hauta porgand pannil ja lisa ka ingver. Hauta peet eraldi pannil. Teised komponendid pane potti ning seejärel ka porgand ja peet. Lisa suhkrut ja äädikat. Tükelda lambaliha ja lisa samuti supile.
Pearoog – Ahven koorikus
Vaja läheb:
ahven
pannkoogijahu
vesi
toiduõli
või
kartulid.
Valmistamine:
Puhasta ahvenad ja pane fileed kahekaupa kokku. Valmista pannkoogijahust ja veest tainas. Prae toiduõli ja või segus. Paku koos kartulipudruga.
Magustoit: Keeruline tort
Vaja läheb:
¾ pakki LU Digestive küpsiseid
100g võid
1 pakk naturaalset maitsestamata toorjuustu
3 muna
2 tk 100 grammilist tahvlit valget shokolaadi
1 vahukoor (200ml)
5,5 tl zelatiini
Värskeid või külmutatud marju (maasikad või vaarikad või mustikad või
erinevad sõstrad või kõik segamini)
1 pakike tordi katmise zhelatiini (Zott)
Valmistamine:
Vooderdada 2 toidukilega lahtikäiv ümmargune tordivorm nii, et vormis keskel on kiled vähese ülekattega ja pärast saaks kahelt poolt tõmmates kile ära võtta, kui torti serveerid. Purusta küpsised pudiks ja sega sulatatud võiga korralikult läbi ja suru vormi põhja. Pane zhelatiin paisuma ja valge shokolaad sulama (shokolaadi tükid 0,5l klaaspurki ja purk sooja vette vaikselt podisema).
Veel läheb vaja 3 kaussi:
1) vahusta munavalged (näputäie soolaga)
2) vahusta vahukoor
3) sega kokku toorjuust, (soovi korral munakollased), 150-200g suhkrut, sulanud shokolaad ja (ärapaisunud) pliidil vedelaks sulatatud zhelatiin.
Nüüd sega need 3 massi omavahel vispliga või õrnalt suurema lusikaga kokku. Vaadata et toorjuustu mass ilusti seguneks ega põhja peale ei jääks. Vala valmis mass koogivormi, küpsisepõhja peale ja pane vähemalt 3 tunniks külmkappi tahenema. Enne serveerimist (või eelmisel õhtul) kalla marjad tordile, soovi korral pudista suhkruga üle ja kata tordikatte zelatiiniga.