Baumgartner püstitas arvatust võimsama vabalangemise kiirusrekordi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Felix Baumgartner
Felix Baumgartner Foto: SCANPIX

Austria ekstreemsportlane Felix Baumgartner tegi möödunud aasta oktoobris ajaloolise vabalangemise, ületades helikiiruse.

Nüüdseks on ta hüppe tehnilised aspektid mitu korda uuesti üle kontrollitud ning leiti, et hüpe toimus seniarvatust kiiremini, edastab  AFP.

Red Bull Stratos meeskonna andmetel hüppas Baumgartner 39 969 meetri kõrguselt. Möödunud aasta oktoobris teatati, et ta tegi hüppe 39 045 meetri kõrguselt.

Baumgartner tõusis atmosfääri selleks spetsiaalselt ehitatud kapsli abil.

Baumgartner saavutas vabalangemisel kiiruse 1357,6 kilomeetrit tunnis. Varasematel andmetel oli ta kiirus 1342,8 kilomeetrit tunnis. Teisiti öeldes oli ta kiirus 1,25 helikiirust, mitte 1,24 nagu varem teatatud.

Hüpet ette valmistanud Red Bull Stratos meeskond peab kõige tähtsama asjana seda, et inimene suudab vabalangemisel helikiiruse ületada ning teha seda turvaliselt.

Baumgartner maandus probleemideta, hoolimata  et hüppe alguses sattus ta ohtlikku pöörlemisse, kuna ta ei suutnud oma lennuasendit kontrollida. Pöörlemine katkes, kui ta jõudis madalamatesse atmosfääri kihtidesse, kus õhutakistus on suurem.

Baumgartneri hüpe kestis kümme minutit, millest vabalangemine oli neli minutit ja 22 sekundit. Vabalangemise teekonna pikkus oli 36 529 meetrit.

Seikleja langevari avanes maapinnast 1,6 kilomeetri kõrgusel.

Baumgartner püstitas vabalangemise kiirusrekordi ja sooritas kõrgeima maapinnale tehtud hüppe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles