Richard III nägu rekonstrueeriti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard III kolju
Richard III kolju Foto: SCANPIX

Suurbritannias valmis kuningas Richard III näokonstruktsioon, mis tehti tema kolju põhjal.

Arheoloogid leidsid möödunud aastal Leicesterist kunagise frantsiskaanlaste kloostri asupaigast inimjäänused, edastab BBC.

Uurimine kinnitas, et tegemist on just selle kuninga skeleti ja koljuga.

Näorekonstruktsioon on sarnane sellega, kuidas seda monarhi on maalidel kujutatud.

Ajaloolase John Ashdown-Hilli sõnul on see näorekonstruktsioon selline, nagu oleks elusa inimesega silm-silma vastu seisnud.

«Maalidel nähtav ninakuju ja lõuajoon on sarnane rekonstruktsioonil nähtava nina ja lõuaga,» sõnas Ashdown-Hill.

Leicesteri ülikooli teadlased korraldasid eile pressikonverentsi, milles teatasid, et DNA abil tehti selle 15. sajandil elanud kuninga jäänused kindlaks.

Richard III hukkus 1485. aastal Bosworthi lahingus, olles vaid 32-aastane. Ta oli Inglise kuningas 1483 – 1485. Ta oli viimane Plantageneti soost kuningas, pärast teda läks Inglise troon Tudoritele.

Richard III mälestusühingu liikme Philippa Langley sõnul ei meenuta Richard III oma välimuselt ja olemuselt türanni, nagu teda on ajaloos kujutatud.

«Ta on väga kena. Tundub, et kui keegi tahaks temaga rääkida, siis hakkab ta kohe rääkima,» lisas Langley.

Ajaloolaste sõnul oli näokonstruktsioon tähtis, kuna Richard III eluajast ei ole temast portreid säilinud. Seda kuningat kujutavad pildid on pärit hilisemast ajast.

Richard III näorekonstruktsiooni saab alates tänasest näha Londonis Society of Antiquaries ruumides. Hiljem loodetakse see muuseumisse näitusele panna.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles