Liiga palju telerit vaatavatel meestel on vähem spermatosoide

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga palju telerit vaatavatel meestel on vähem spermatosoide
Liiga palju telerit vaatavatel meestel on vähem spermatosoide Foto: Wikipedia.org

British Journal of Medicine avaldatud artiklis seisab, et mehed, kes spordivad liiga vähe ja vaatavad liiga palju televiisorit, on vähem spermas spermatosoide.

Harvardi ülikooli teadlaste sõnul muudab nädalas 20 tundi televiisori ees olemine sperma vähem kvaliteetseks, kirjutab BBC.

Samas aga 15 tundi või rohkem kehalist tegevust aga parandab sperma kvaliteeti ja suurendab spermatosoide hulka.

Uuring tehti ligi 200 üliõpilase tervisekontrolli ja küsitluse põhjal.

Osade ekspertide arvates peaks mehed, kes tahavad järglasi saada ja naist viljastada enne seda osadest spordialadest loobuma, kuna need võivad spermat kahjustada.

Liiga kaua aega jalgrattaga sõitmine või pikamaajooks ei pruugi sperma kvaliteedile hästi mõjuda.

Viljakuseksperdi Allan Pacey sõnul peaks mehed kõike mõõdukalt tegema – niis sportima kui televiisorit vaatama.

Samuti seostatakse kitsaste aluspükste kandmist spermatosoidide väiksema arvuga.

Harvardi teadlased palusid 189 noorel mehel panna kirja kui palju tunde nad nädalas vaatavad televiisorit ja teevad sporti.

Kõikidel katsealustel vanuses 18 – 22 eluaastat paluti ka anda spermaanalüüsid.

Spermauuring paljastas, et mitteaktiivse elustiili puhul on spermatosoidide arv väiksem.

Mehed aga, kes olid füüsiliselt kõige aktiivsemad, tehes 15 tundi või rohkem nädalas sporti, oli spermatosoidide arv 73 protsendi võrra suurem kui neil, kes ei olnud füüsiliselt nii aktiivsed.

Need aga, kes vaatasid nädalas vähemalt 20 tundi televiisorit või DVDlt filme, oli spermatosoidide arv 44 protsendi võrra väiksem kui neil meestel, kes vähe televiisorit vaatasid.

Mitte ühegi mehe spermatosoidide arv ei olnud nii madal, et nad oleksid olnud viljatud. Samuti ei olnud spermatosoidide liikuvusega probleeme.

Oletatakse, et mitte lihtsalt soojal diivanil televiisori ees istumine ei kahanda spermatosoidide arvukust, vaid selle põhjuseks on temperatuur. Sperma on kvaliteetsem jahedas ning selle tootmine väheneb, kui munandikotis temperatuur liiga kõrgeks tõuseb.

Samuti võib ülekaalulisus viljakust mõjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles