Kuningas Arthur sai Stonehenge´i keelu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuningas Arthur visati Stonehenge`ist välja
Kuningas Arthur visati Stonehenge`ist välja Foto: Wikipedia.org

Endine sõdur ja Põrguingel, kellest hiljem sai Kuningas Arthur Pendragoni nime kandev druiid, sai Stonehenge`i keelu.

Kodanikunimega John Rothwell pani möödunud aasta juunis Stonehenge`i juurde telgi üles ja alustas protesti, kirjutab The Telegraph.

Mees protestis selle vastu, et inimestel ei lubata Stonehenge`i sisse minna ning iidseid kive katsuda.

Stonehenge`i juures on kaitsenöörid olnud alates 1977. aastast.

Praegu 55-aastane mees vahetas nime juba 1976. aastal, võttes uue nime legendaarse kuninga järgi.

Wiltshire`i maakond keelas mehel nüüd Stonehenge`i külastamise ning sellest üleastumise korral võib teda kohus ees oodata.

Kuningas Arthuri kinnitusel ei kavatse ta sellele alluda. Ka toetab tema protesti briti druiidide kogukond.

Mehele anti aega Stonehenge`i juurest lahkumiseks kuni 3. maini. Kui ta seda ei tee, viib politsei ta väevõimuga minema.

«Pöördusin õiguskaitseorganite poole ja nende sõnul ei ole mul õigus kehtestatud seaduste vastu protestida. Olen lihtsalt neil nagu pind silmas, nad tahavad minust lahti saada,» arvas protestija.

Stonehenge on olnud  sajandeid palverännakupaik . Tänapäeva loodusekummardajad ja druiidid on seal alates 1905. aastast tseremooniaid korraldanud.

Stonehenge asub Lõuna-Inglismaal Salisbury tasandiku kriidimadalikul.

Nimi «Stonehenge» on pärit saksidelt ja tähendab rippuvaid kive.

Suured sinakad kiltkivid, millest Stonehenge on ehitatud, on kohale toodud Lõuna-Walesist. Transportimiseks kasutati ilmselt merd ja Avoni jõge.

Stonehenge'i ümbruses on palju objekte, mis annavad tunnistust suurest poolnomaadide kogukonnast  -Woodhenge, Durrington Walls, Cursus ning enam kui 350 muistset kalmet. Poolnomaadid kasvatasid Salisbury ümbruses loomi ja nisu ning nende elus oli tähtsal kohal jumalate kummardamine.

Ehitamine algas umbes 5500 aastat tagasi ehk 3500 aastat eKr. Inglise arheoloog Richard Atkinson jõudis eelmise sajandi keskel järeldusele, et esialgne Stonehenge oli ringikujuline ja teda ümbritses vallikraav koos 56 süvendiga (Aubrey augud). Esimesena on püstitatud Kannakivi, mis asub monumendi sissepääsu juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles