Hitler kinkis enne Teist maailmasõda Eva Braunile plaatinakella

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eva Braun ja Adolf Hitler
Eva Braun ja Adolf Hitler Foto: Wikipedia.org

Väljaande Der Spiegel ajakirjanikud avastasid Müncheni Pinakothek der Moderne muuseumi arhiivist kella, mille Natsi-Saksmaa diktaator Adolf Hitler kinkis oma kallimale Eva Braunile vahetult enne Teist maailmasõda.

Eszha firma kellale on graveeritud tekst «Zum 6.2.1939 herzlichst A. Hitler» (6. veebruaril 1939, südamlikult A. Hitler), edastab Daily Mail.

Teine maailmasõda algas 1939. aasta sügisel.

See kell registreerimisnumbriga 86439 oli pikka aega Müncheni muuseumi arhiivis peidus.

Eva Braun kohtus Hitleriga oma ülemuse Heinrich Hoffmani vahendusel. Braun töötas Hoffmani assistendina. Braunist sai Hitleri isiklik fotograaf ning neil tekkis suhe.

Sõja lõpus 1945. aastal läks Braun koos Hitleriga Berliinis asunud maa-alusesse punkrisse. Nad abiellusid seal 29. aprillil 1945. aastal. Järgmisel päeval tegid koos enesetapu, et mitte liitlasvägede kätte langeda.

Eva Braun sündis 1912. aastal Münchenis ning õppis kloostrikoolis. Brauni ja Hitleri suhe jäi saladuseks kuni Teise maailmasõja lõpuni.

Saksamaa praegune kantsler Angela Merkel pidi langetama otsuse, mida teha Natsi-Saksamaa õhujõudude ülema Hermann Göringi poolt röövitud varaga.

Merkeli kontoris oli ka vaip, mis kuulus röövitud vara hulka. Selle paljastasid Der Spiegeli ajakirjanikud. Saksamaa paljudes valitsusresidentsides on seni natside röövitud vara.

Selle vara seas oli ka Hitleri poolt Braunile kingitud kell naise 27. sünnipäevaks.

Müncheni Pinakothek der Moderne muuseumi arhiivides on palju asju, mis kuulusid Göringile, kuid neid ei eksponeerita.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles