Rembrandti maal sisaldab peidetud portreed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Rembrandti maalidest
Üks Rembrandti maalidest Foto: SCANPIX

Antwerpeni ülikooli teadlased leidsid Hollandi kunstniku Rembrandt Harmenszoon van Rijini maalilt peidetud portree.

Tegemist on 380 aasta taguse maaliga «Eakas mees sõjaväevormis» ning see kunstiteos asub USAs Los Angeleses J. Paul Getty muuseumis, edastab foxnews.com.

Teadlased märkasid, et sellel maalil on jooni, mis viitavad varjatud portreele.

Varem on seda maali uuritud infrapuna- ja neutronkiirguse ning röntgeni abil, kuid siis ei paljastunud midagi, sest Rembrant oli nii maali kui pildi puhul kasutanud sama koostisega värve. Uuring näitas, et kunstnik lõi uue maali vana maali peale.

Uue röntgentehnoloogia abil tehtud uuring andis lootust, et varjatud pilt paljastub.

«Meie katsed näitasid, kuidas leida peidetud pilti. Võrreldes teiste tehnikatega, oli nüüdne uus röntgentehnoloogia parim meetod,» selgitas uurija Matthias Alfeld.

Alfeld ja rahvusvaheline teadlastemeeskond kasutas makro röntgenanalüüsi. Selleks tegi Getty muuseumi töötaja Andrea Sartorius kuulsast maalist koopia kasutades sama koostisega värve, mida kasutasid Hollandi kunstnikud Rembrandti ajastul.

Kui maali uuriti kõrge energiaga röntgeni abil, valgus peegeldus ja neeldus erinevatel värvidel erinevalt.

Teadlastele pakkusid huvi eelkõige värvides leiduvad kaltsium, raud, elavhõbe ja plii.

«Selle võltsmaali uurimine aitas edasi liikuda. Selle abil tegime kindlaks, kuidas uurida tegelikku maali,» sõnas Getty muuseumi esindaja Karen Trentelman.

Võltsmaalilt paljastuski endine maal, millele kunstnik tegi uue maali.

Rembrandti maale on uuritud varem palju kordi. Need uuringud on paljastanud, kuidas kunstnik lõi stiili, kus maalil olevat kujutist või inimest on näha liikumises.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles