Leiti Leonardo Da Vinci joonised, mis kujutavad maleülesandeid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malendid
Malendid Foto: Wikipedia.org

Põhja-Itaalias Gorizzias asuvast eraraamatukogust leiti frantsiskaani munga Luca Pacioli kirjutatud käsikirjast joonised, mille võib olla teinud kunstnik Leonardo da Vinci ning mis kujutavad maleülesandeid.

Ajaloolaste andmetel olid kunstnik da Vinci ja  matemaatik Pacioli sõbrad, kirjutab BBC.

Pacioli kirjutatud ajugümnastikaülesandeid sisaldav teos «De ludo scacchorum» valmis umbes 1500. aastal.

Käsikirjas olevad ülesanded on sarnased nendega, mida võib tänapäeval leida ajalehtede viimastelt lehekülgedelt.

«Seni on käsikirjast avalikustatud kolm lehekülge. Iga joonise juures on ka Pacioli kommentaarid koos võimalike lahendustega,» laususid käsikirja uurinud.

Uurijate kinnitusel on malendeid kujutatud väga peenelt ja meisterlikult, mis näitab, et need on joonistanud kunstniku äsi.

«Oleme kindlad, et maleülesannete joonised tegi Leonardo da Vinci. Siiski laseme need üle vaadata ka USA ekspertidel,» lisasid itaallastest uurijad.

Itaallaste arvates võis kuulus renessansikunstnik malest midagi teada ning ta võis seda isegi mängida.

«See käsikirjaleid on ainulaadne, sest see võib olla ainus säilinud koopia «De ludo scacchorum`ist». Kui aga teeme kindlaks, et selles olevad joonised on da Vinci tehtud, muutub see teos hindamatuks,» arvasid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles