Teadlane: Maa kaksikplaneet leitakse kahe aasta jooksul

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus uuest leitud ekspolaneedist Gliese 581e. Teadlased loodavad Maa-sarnase planeedi leida juba järgmise kahe aasta jooksul
Kunstniku nägemus uuest leitud ekspolaneedist Gliese 581e. Teadlased loodavad Maa-sarnase planeedi leida juba järgmise kahe aasta jooksul Foto: AFP / Scanpix

Astronoomid avastasid  meie Päikesesüsteemist väljaspool asuva planeedi, mis on 1,9 korda Maast väiksem.

Planeet ei ole oma süsteemi tähest sobival kaugusel, et sellel saaks elu tekkida, kuid teadlased ei ole kaotanud lootust selline Maa-sarnane planeet leida, kirjutab STT.

Arvatakse, et selline eluks sobiv planeet võib endast anda märku isegi juba kahe aasta jooksul.

Uus planeet on väga väike ja selle tõttu arvatakse, et see on tahke, mitte gaasiline.

Uue planeedi avastajateks olid eksoplaneetide uurija Michael Mayor ja tema meeskond.

Leid annab teadlastele lootust, et kuskil kosmoses leidub Maaga sarnane eluks sobiv planeet.  Selle planeedi leidmist peetakse kosmoseloterii peavõiduks või siis Pühaks Graaliks.

«Arvan, et selline Maa kaksikplaneet leitakse kahe aasta jooksul,» lausus Mayor.

Mayor ja ta meeskond töötavad Tšiilis La Silla observatooriumis, kus nende uuringute põhirõhk on täht  Gliese 581l, mis asub Maast 20 valgusaasta kaugusel.  Selle tähe lähedusest on varem leitud kolm planeeti.

Neljas ja väikseim planeet, mis sai nimeks Gliese 581e, oli Mayori töörühma jaoks üllatus.

Uue planeedi tiirlemiskiirus ümber tähe on hämmastav – ainult 3,5 ööpäeva. Planeet on tähele nii lähedal, et vesi oleks sellelt planeedilt aurustunud juba väga ammu aega tagasi.

Ka eelmine selle planeedikogumiku planeet Gliese 581d on huvitav. Selle mass on seitse Maa massi ja see tiirleb eluks sobival piiril. Seal leidub vett, mis on vedelas olekus.

«Võib arvata, et see on endine jäine planeet, mis oma süsteemi kesksele tähele lähemale on liikunud,» selgitas Mayori töögrupi liige Stephane Udry.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles