Vladimir Žirinovski tahab Venemaal keelata võõrsõnade kasutamise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Žirinovski
Vladimir Žirinovski Foto: SCANPIX

Venemaa äärmusrahvuslik poliitik Vladimir Žirinosvski tahab, et kehtestataks uus seadus, mis keelaks venelastel karistuse ähvardusel võõrkeelsete sõnade kasutamise.

Žirinovski teatas meediale, et liberaaldemokraatliku partei juristid valmistavad juba ette seaduseeelnõud, mis saadetakse duumasse arutamisele, edastab Interfax.

«Vene keel tuleb vabastada saastast ja võõrkeelsetest sõnadest. Miks kasutada «diler» kui saab kasutada «posrednik»,» selgitas Žirinovski.

Žirinovski arvates on anglismid vene keele risustanud ning selle tõttu tuleks need keelatud sõnade hulka panna. Reegliks oleks, et tuleks kasutada algupärast venekeelset sõna või terminit.

«Meil õnnestub see seaduseelnõu läbi suruda aj seaduseks muuta. Pärast seda saab iga ajakirjanik, õpetaja, teadlane, kirjanik ja veel paljud teised nimekirja keelatud sõnadest,» jätkas poliitik.

Žirinovskil on juba olemas ka karistused neile, kes ikka tahavad võõrkeelseid sõnu kasutada.

«Need saavad suure trahvi või nad vallandatakse töölt. Vene keele kohta käivat seadust on vaja järgida,» nentis poliitik.

Žirinovski on varem kuulsust kogunud mitmete kummaliste ettepanekutega. Selgusetuks on jäänud, kas tal on tõsi taga või on see nali.

Samuti ei saa kindel olla Žirinovski nüüdse keelt puudutava ettepaneku suhtes, kuid Venemaa meediaväljaanded kajastasid Žirinovski plaani kui tõsiselt võetavat.

Vene keeles on palju inglise keelest laenatud sõnu. Pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist tekkis keeles tühimik, kuna varemal ajal ei olnud vene keeles olemas paljusid kapitalismi ja majandusega seotud sõnu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles