Veterinaar: depressioon ohustab eelkõige papagoisid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Depressiooniravim Prozac
Depressiooniravim Prozac Foto: AP / Scanpix

Briti loomaarstide kinnitusel diagnoositakse lemmikloomadel ja –lindudel üha sagedamini depressiooni ja neile on hakatud depressiooniravimit Prozacit kirjutama.

Veterinaaride sõnul on depressioonist eriti ohustatud eksootilised linnud nagu näiteks papagoid, vahendab stuff.co.nz.

 

«Paljud linnuomanikud ei saa aru, et papagoid on intelligentsed ja tundlikud. Tundideks üksinda jätmine mõjub nende tervisele halvasti,» arvas loomaarst Romain Pizzi.

 

Ta lisas, et inimesed lähevad hommikul tööle ja lemmikud peavad päev läbi ise hakkama saama.

 

«Juba on nii lindudele kui ka loomadele hakatud ravimina välja kirjutama inimeste seas populaarset depressiooniravimit Prozacit. See ei aita küll kõiki lemmikloomi ja –linde, kuid kahte kolmandikku siiski. Samas on sellega seotud ka tagasilöögid. Lemmikloomad on sellest sõltuvusse sattunud ja ravikuuri lõppedes on depressioon süvenenud,» selgitas Pizzi.

Loomaarsti arvates ei ostavad inimesed papagoisid eelkõige nende ilusa välimuse tõttu, kuid ei uuri, kuidas neid linde hooldada tuleks ning kuidas nendega suhelda.

«Papagoid vajavad pidevat tähelepanu ja stimuleerimist,» lausus Pizzi.

 

Loomaarstide arvates ei kannata siiski ainult haruldased troopikalinnud depressiooni alla, vaid ka tavalised koerad ja kassid.

 

«Koer või kass ei istu sinuga koos diivanile ning ei räägi oma muredest. Need loomad vajavad, et nendega tegeletakse ja mängitakse. Üksi jäetud ja depressioonis loomad on võimelised nii maja lõhkuma kui ka kõik kingad tükkideks närima,» lisas Pizzi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles