Lehekülg, mis aitab ennetada lennuväsimust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehekülg, mis aitab ennetada lennuväsimust
Lehekülg, mis aitab ennetada lennuväsimust Foto: SCANPIX

Üks ajavöönd, teine ajavöönd, kolmas ajavöönd. Lennureisijate üks suurimad probleeme on ajavahest tingitud lennuväsimus.

Lehekülg The Jet Lag Rooster püüab seda probleemi lahendada. Sellise lehekülje avas 1. jaanuaril Kanada Briti Kolumbia Simon Frasieri ülikooli psühholoog Jay Olson.

«Uuringud on näidanud, et valgus teatud kellaaegadel muudab kehakella. Kukk kireb, millal üles tõusta. Lehekülg Jet Lag Rooster ütleb, millal üleval olla, et vähendada lennu- ja ajavaheväsimust,» selgitas Olson.

Teadlastele on lennuväsimuse fenomen juba ammusest teada. Lennuväsimus tekib kui kehakell ei ole samas rütmis ajavööndis oleva ajaga.

Erinevate ajavööndite läbimine muudab meie keha ööpäevast rütmi. Ööpäeva jooksul muutub kehatemperatuur, samuti vajadus une ja ärkveloleku järele, väsimuse teke.

«Lennuväsimus on tänapäeva reisimise lahutamatu osa. Valgus teatud kellaaegadel muudab kehaööpäevast rütmi ning aitab ennetada lennuväsimust ning kindlustab, et reisija ei ole oma järgmisel lennul nagu zombie. Kuid magamise-ärkveloleku rütmist kinni pidamine reisi ajal on üsna keeruline. Minu lehekülg aitab seda teha,» sõnas Olson.

Leheküljele saab sisse panna oma lennu kuupäeva ning lahkumise ja saabumise kellaajad. Lisaks informatsiooni magamisharjumuste kohta. Lehekülg annab andmed, millal tuleks olla päevavalguses ja millal sellest loobuda, et kehakell tavapärases rütmis hoida.

Lehekülge vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles