Miljoneid aastaid tagasi domineeris maailmameres bussisuurune ihtüosaurus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miljoneid aastaid tagasi domineeris maailmameres bussisuurune ihtüosaurus
Miljoneid aastaid tagasi domineeris maailmameres bussisuurune ihtüosaurus Foto: Wikipedia.org

Paleontoloogid leidsid USAst Nevada kõrbest miljoneid aastaid tagasi elanud bussisuuruse ihtüosauruse jäänused.

Thalattoarchon saurophagis domineeris maailmameredes triiase ajastul 244 miljonit aastat tagasi, edastab National Geographic.

Berliini loodusmuuseumi teadlane Nadia Fröbisc ja ta kolleegid leidsid Nevadast selle looma jäänused juba 1998. aastal.

Nad läksid sinna tagasi 2010. aastal ning siis õnnestus välja kaevata 8,6 meetri pikkuse merelooma hiiglaslik pea ja lõualuu, milles olid säilinud teravad hambad. See loom oli võimeline hammustama ja tapma teisi mereloomi edukalt.

Thalattoarchon saurophagis´t peetakse esimeseks endasuurusi loomi saagiks püüdnud kalasisalikuks.

Fröbischi sõnul näitab sellise merelooma teke, kui kiiresti loodus toibub äärmuslikest tingimustest.

«See loom ilmus vaid kaheksa miljonit pärast permiajastu massihävingut. Selles hukkus 95 protsenti maailmameres elanud loomadest. Mered olid pärast massihävingut üsna tühjad,» sõnas Fröbisch.

Thalattoarchon saurophagis´e ilmumine näitas, et mere ökosüsteem taastus pärast massilist eluolendite väljasuremist võrdlemisi kiiresti. Ökosüsteemid arenevad ja taastuvad lihtsamast keerulisemani.

Suuri merekiskjaid ei teki enne, kui ökosüsteemis on piisavalt väiksemaid mereloomi, mida need suured kiskjad süüa saaksid.

«Thalattoarchon saurophagis´e ilmumisest teame, et mere ökosüsteem taastus pärast katastroofi täismahus ning selle struktuur on põhimõtteliselt sama siiani, kuigi osa liike on välja surnud ja uutega asendunud,» selgitas teadlane.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles