Maiad ennustasid 1991. aasta päikesevarjutust ette

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maiad ennustasid 1991. aasta päikesevarjutust ette
Maiad ennustasid 1991. aasta päikesevarjutust ette Foto: SCANPIX

Maiade iidses astronoomilises kalendris on ennustus, mis ostus hiljem väga täpseks.

USA antropoloogid Harvey ja Victoria Bricker uurisid käsikirju ja otsisid neist ülestähendusi astronoomiliste ennustuste kohta, edastab Yahoo News.

Paar avaldas 2011. aastal raamatu «Astronomy in the Maya Codices», mis sai selle nädala esmaspäeval USA astronoomide aastakonverentsil maineka Osterbrock auhinna.

Brickerid uurisid oma teose tarvis nelja maiade astronoomilist koodeksit, mis asuvad Hispaanias Madridis, Prantsusmaal Pariisis, Saksamaal Dresdenis ja Mehhikos Mexicos.

Nad viisid koodeksis olnud daatumid tänapäeva kalendriga kooskõlla ning arvutasid taevakaartide järgi, milline oli tähtese asend nende koodeksite kirjutamise ajal.

Umbes 12. sajandil maiade poolt loodud astronoomilised ennustused ulatuvad tuhandete aastate kaugusele. Seal on väga täpselt kirjas 11. juulil 1991. aastal toimunud päikesevarjutus.

Maiade kalendri 13. baktun lõppes möödunud aasta detsembriga. Kalendri lõpp ei toonud samas kaasa maailmalõppu, mida paljud kartsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles