Naissuusahüppajad tahavad Vancouveri olümpiale pääseda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naissuusahüppajad.
Naissuusahüppajad. Foto: AP / Scanpix

Grupp erinevast rahvusest naissuusahüppajaid soovivad 2010. aastal Vancouveri taliolümpiale pääseda.

Naised andsid asja Kanada Briti Columbia kohtusse, kuna nende sõnul on mittelubamine sooline diskrimineerimine, kirjutab BBC.

15 naist süüdistavad Vancouveri olümpiamängude korraldajaid inimõiguste rikkumises, rõhutades, et meessuusahüppajatel on võimalus olümpial võistelda kolmes erinevas kategoorias.

Rahvusvahelise Olümpiakomitee hinnangul ei ole naissuusahüppamine arenenud rahvusvahelisele tasemele, et selles saaks võistlusi korraldada.

Vancouveri taliolümpia korralduskomitee Vanoci esindajad sõnasid, et naiste suusahüppamise üle otsustab Rahvusvaheline Olümpiakomitee, mis ei pea arvestama Kanadas kehtivate inimõigustega.

Ekspertide sõnul peavad suusahüppajatest naised veenma Kanada kõrgema astme kohust, et Vanoc allub Kanada valitsusele ja selle tõttu tuleb ka inimõigusi arvestada.

Suusahüpped on üks neid spordialasid, milles ei ole mõlema soo esindajate võistlusi.

«Meie nõudmiseks on, et kui Vanoc paneb olümpiamängude kavva meeste suusahüpped, siis peab ta panema ka naiste suusahüpped,» selgitas naisi esindav advokaat Roos Clark.

Naiste suusahüppe maailmameistri Lindsey Vani sõnul solvab naisi see, et neile üldse võimalust ei anta.

«Me treenime pidevalt ja korralikult. Mehi lubatakse võistelda, kuid meid mitte. See on pettumust valmistav,» lisas Van.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles