Terrorismivastane võitlus viis Alžeerias kartulihinnad lakke

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väetise müügipiirang on Alžeerias põhjustanud kartulinappuse.
Väetise müügipiirang on Alžeerias põhjustanud kartulinappuse. Foto: AFP / Scanpix

Alžeerias napib kartuleid ning nende hind on kerkinud lakke, kuna kohalikud võimud on kehtestanud range kontrolli väetise üle, mida Al Qaeda võitlejad kasutavad pommide tegemisel.

Ekspertide kinnitusel on põldude väetamiseks kasutatavat lämmastikväetist leitud ka pommidest, mida Al Qaedaga seotud Alžeeria mässulised on kasutanud, teatab Reuters.

Põhja-Aafrika julgeolekuvõimude tarvitusele võetud karmid meetmed on kohalike farmerite sõnul viinud olukorrani, kus kartulikilo maksab pealinnas Alžiiris kolm korda enam kui seni.

«Väetise puudus, peamiselt ammoniaagi, on põhjuseks, miks kartulihind on tõusnud,» kinnitas 28-aastane farmer Azizou Redouane, kes kasvatab kartuleid 30 hektaril ning väetab oma põldu ammoniaagiga.

Et vältida pommide tegemist, on julgeolekujõud karmistanud kontrolli väetise müügi üle.

«Kui sa küsid 10 kilo väetist, siis saad ainult viis ja pead pikalt ootama, enne kui kohalik põllumajandusosakond su taotlusega tegeleb,» sõnas mees ja lisas, et selle tulemusena väheneb saagikus ja kasvavad hinnad.

Farmerite sõnul peavad nad isegi siis, kui on väetise ostuks loa saanud, tooma selle teinekord kohale politseieskordi saatel, et vältida väetise sattumist valedesse kätesse.

«Ilma väetiseta head saaki ei saa,» ütles teine farmer Belkacem Aissa, kes kasvatab kartuleid 18 hektaril. Mehe sõnul kasutas ta seni 35 tonni väetist ja nüüd saab ta kasutada kümme tonni vähem.

Pealinna turul maksab kartulikilo nüüd 100 dinaari (16 Eesti krooni), varem oli kartulikilo hinnaks 40 dinaari (6,5 krooni).

Toiduhinnad on väga tundlik teema 34 miljoni elanikuga Alžeerias, mis peab enamiku oma toidukaubast importima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles