Astronoomid: Linnutee võib maitseda nagu vaarikas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus linnuteest
Kunstniku nägemus linnuteest Foto: AP / Scanpix

Saksamaal Bonnis asuva  Max Plancki instituudi astronoomid uurisid Linnuteed ja avastasid, et sel võib olla vaarika maitse ja lõhn.

Teadlased otsisid Linnuteelt tõendusmaterjali elu tekitajate - aminohapete – kohta, kirjutab The Telegraph.

Uurijad ei leidnud küll aminohappeid, kuid avastasid estrite hulka kuuluvat ainet etüülmetanaati, mis annab ka vaarikatele nende iseloomuliku maitse.

Teadlased kasutasid uurimiseks Hispaanias asuvat võimsat teleskoopi ning mõõtsid Sagittarius B2 nime kandvas piirkonnas elektromagnetkiirgust, kuid uurisid ka erinevate ainete esinemise võimalust.

Uurijad leidsid sealsest gaasipilvest nii vaarikamaitset ja -lõhna põhjustavat etüülmetanaati kui ka ülimalt mürgist kemikaali võihapet ehk nitriili.

«Etüülmetanaat annab vaarikatele nende iseloomuliku maitse ja lõhna, kuid seal on veel teisi aineid, mis tekitavad niinimetatud kosmilist vaarikamaitset,» sõnas astronoom Arnaud Belloche.

Möödunud aastal olid teadlased aminohapete leidmisele kosmosest üsna lähedal. Nimelt avastati aminohapete tekkeprotsessis osaleda võivat  atsetonitriili.

Varsemalt on teadlased otsinud kosmosest jälgi alkoholi ja aldehüüdide molekulide kohta.

Linnutee on meie galaktika, suuruselt teine galaktika Kohalikus Galaktikarühmas.

Linnutee läbimõõt on 100 000 valgusaastat ja ta koosneb enam kui 100 miljardist tähest. Linnutee galaktika tuum on must auk.

Linnutee galaktika on spiraalne hiidgalaktika.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles