Teadlased: ülekaalulised hävitavad keskkonda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaaluga tasub võidelda.
Ülekaaluga tasub võidelda. Foto: SCANPIX

Briti teadlaste sõnul aitavad normaalkaalus ja kõhnad inimesed keskkonda säästa, samas kui ülekaalulised hävitavad seda.

Teadlased lisasid, et ülekaalulised söövad rohkem kui normaalkaalus inimesed ning sõidavad isegi kõige lühema vahemaa autoga, vahendab Helsingin Sanomat ajakirja International Journal of Epidemiology.

«Ülekaalulisus on keskkonnale kahekordne koorem. Mis puutub ülekaalulise keha toitmisesse, siis see võrdub samaga, nagu sõidaks bensiiniõgijast autoga,» selgitasid uurijad Phil Edwards ja Ian Roberts.

Lisaks kasvatab söögiks vajaliku tootmine kasvuhoonegaaside hulka.

Briti uurijate sõnul oli Suurbritannias 1970. aastatel 3,5 protsenti rahvastikust ülekaalulised, kuid nüüd on ülekaalulisi juba 40 protsenti.

«Ülekaaluliste eluviis nõuab pidevat lisaenergiat. Ülekaalulised vajavad normaalkaalus inimestest 19 protsenti rohkem energiat. Lisaenergiat saadakse pidevast söömisest. Söögiks vajalike ainete tootmine kasvab ja vajab omakorda lisakulutusi ja energiat,» selgitasid teadlased.

Nad sõnasid, et normaalkaalus olemine aitab looduskeskkonda säästa, see on kasulik nii isiku tervisele kui ka kogu planeedile.

Maailmas on umbes miljard ülekaalulist, kellest 300 miljonit on eluohtlikult ülekaalulised.

«Meie arvutuste kohaselt tekitab ülekaaluline isik aastas umbes tonni jagu ohtlikke kasvuhoonegaase. Maailmas on miljard ülekaalulist, järelikult tekib aastas miljard tonni kahjulikke gaase,» lisasid uurijad.

Euroopa Liidu ametlikel andmetel tekitab ELi liikmesriikide kodanik aastas keskmiselt 11 tonni kasvuhoonegaase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles