Lootevesi oleks ema äärepealt tapnud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lootevesi oleks ema äärepealt tapnud
Lootevesi oleks ema äärepealt tapnud Foto: SCANPIX

Suurbritannias oleks üks ema oma sündimata lapse tõttu äärepealt elu kaotanud.

Angela Cottami kaksikud tütred Amelie ja Ava nägid ilmavalgust viis nädalat enne tähtaega, edastab Daily Mail.

Nad vajasid hapnikku, kuid nad ei olnud ainsad, kes oleksid võinud elu kaotada.

Laste ema oleks äärepealt surnud, kuna lastelt pärit lootevesi, milles oli küüs või juuksekarv sattus sünnituse ajal ta vereringesse.

Selle tagajärjel tekkis Cottamil sisemine verejooks ja kopsuprobleemid.

Naine kaotas mitu liitrit verd, vajas 22 vereülekannet ning oli 12 tundi koomas. Arstid ei lootnud, et ta ellu jääb.

«Olen väga õnnelik, et ellu jäin ning mul on kaks ilusat tütart. Meie saatus oleks võinud olla ka teistsugune. Tänan arste ja ämmaemandaid, kes õigel ajal aitasid,» sõnas naine.

Cottam kannatas ka rasedustoksikoosi all, mis tekitas kõrge vererõhu ja muid terviseprobleeme.

Arstid langetasid otsuse lapsed varem ilmale aidata. Sünnitus kulges esialgu normaalselt ja Cottam palus epiduraali. Siis märkas ämmaemand, et sünnitaja köhib ja tal on hingamisraskused.

Arstid mõistsid, et naise kopsud on hakanud sisse langema, tal tekkis emboolia. Cottami puhul jõudis naise vereringesse lootekotivesi.

Lootekotivees olid ka sündimata lastelt pärit küüs või juuksekarv, mis liikus koos vedelikuga naise kopsu, tekitades ägeda haigushoo.

Arstid andsid naisele hapnikku ning ta viidi operatsioonile, et teha keisrilõige.

Esimesena sündis Amelie ja teisena Ava.

Lapsed ilmale toonud, inglanna terviseprobleemid jätkusid. Naise veri ei tahtnud enam hästi hüübida Talle tehti 22 vereülekannet ning kulus tunde, enne kui arstid suutsid ta seisundi stabiliseerida.

Ta viidi intensiivravisse ning pandi elushoidvate aparaatide külge. Ta mehele Peterile öeldi, et naine on mitu päeva või isegi nädalat koomas.

Kooma kestis siiski vaid 12 tundi. Ta tervis hakkas paranema ning ta pääses koos kaksikutega lõpuks koju.

«Kui lootevesi satub ema organismi, siis võib tekkida eluohtlik olukord. Seda juhtub tihemini kaksikute kandmisel või naistel, kellel sünnitus esile kutsutakse. Tegemist on alati ootamatu olukorraga, mida ei ole võimalik ette ennustada,» sõnas sünnitusarst Usha Rao.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles