Rootsi teadlased tegid nats Göringi naise jäänused kindlaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carin Göring
Carin Göring Foto: Wikipedia.org

Rootsi teadlased lahendasid tsinkkirstus olevate inimjäänuste saladuse.

See kirst leiti 21 aastat tagasi Adolf Hitleri lähikonda kuulunud Hermann Göringi endisest villast, edastab Discovery News.

Nüüdne uuring näitas, et kirstus on Göringi naise Carini jäänused.

Rootsis Stockholmis sündinud rootslanna Carin Fock abiellus Saksa piloodi Hermann Göringiga 1923. aastal. Nad asusid elama Saksamaale, kus Carin nautis natsipartei juhi naise kõrget staatust.

«Adolf Hitlerile Carin Göring meeldis. Teda kutsuti ka natsipartei maskotiks,» selgitas Uppsala ülikooli krimigeneetik Marie Allen.

Carin Göringil oli südameprobleeme. 1931. aastal oma sünnimaad Rootsit külastades ta suri. Ta oli vaid 42-aastane. Rootslanna maeti oma perekonna matmiskohta, Stockholmi juures olevale Ekerö saarele Lovönisse.

Kolm aastat hiljem viis Göring oma naise jäänused Berliini lähedal asuvasse Carinhalli maakohta ning mattis sinna maha. Göring andis paigale nime oma naise järgi.

«Naise ümbermatmine oli suur propagandaetteaste. Seal olid kohal kõik natsijuhid, kaasa arvatud Adolf Hitler,» sõnas Allen.

Carin Göringi puidust kirst pandi tsinkkirstu, see omakorda aga tinakirstu.

Carinhall sai hiljem tuntuks oma maailma ühe suurema kunstikoguga. Samuti asus seal Teise maailmasõja ajal natside staap.

Göring andis sõja lõpul 1945. aastal käsu Carinhall hävitada. Göring anti Nürnbergis sõjakurjategudes süüdistatuna kohtu alla. Ta neelas peidetud tsüaniidikapsli enne kui ta tribunali otsuse kohaselt oleks 15. oktoobril 1946. aastal üles poodud.

Carin Göringi matmispaik oli aastakümneid mõistatus. 1951. aastal leiti Carinhalli maadelt osalised inimjäänused, mis peeti Carin Göringlile kuuluvaks. Need kremeeriti, saadeti Rootsi ja maeti perekonna matmispaika.

1991. aastal aga leidsid aardekütid tsinkkirstu inimjäänustega. Need saadeti Rootsi, kus krimiantropoloogid neid uurisid.

Allen ja ta kolleegid uurisid kokku 26 luud. DNA analüüs näitas, et need kuuluvad täiskasvanud naisele.

Teadlased uurisid ka mitokondrilist DNA-d, mis kandub üle emalt lapsele. Leitud jäänuste DNAd võrreldi Carini eelmisest abielust poja Thomas Kantzowi DNA-ga. Uuring näitas DNA sarnasust.

Lisaks uuriti tuuma DNA-d. See näitas kindlalt, et tegemist oli ema ja pojaga.

«Meil on olemas nii mitokondriaalne kui tuuma DNA, mis mõlemad näitasid, et tegemist on Carin Göringi jäänustega,» teatas Allen.

Carin Göring on uuesti Rootsi maetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles