Bambuskaru veres sisalduval peptiidil on tugev antibakteriaalne toime

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bambuskaru
Bambuskaru Foto: SCANPIX

Bambuskaru veres sisalduv peptiid võib olla see, mille põhjalt luuakse tapjabakterite ja muude haigustekitajate vastane uus efektiivne ravim.

Hiina teadlaste sõnul on nende loomade veres katelitsidiini, edastab Discovery News.

See leiti hiidpandade DNAd uurides. Katelitsidiin tapab ohtlikud bakterid vähem kui tunniga. Teised seni tuntud antibiootilistel ainetel kulub selleks rohkem kui kuus tundi.

Bambuskarude verd ja DNA-d uuriti Nanjingi põllumajandusülikoolis.

«Uuring näitas, et veres leiduv peptiid on võimeline hävitama väga erinevaid baktereid ja seeni, nii neid, millel ei ole resitentsust kui ka neid, millel on kujunenud resistentsus,» selgitas teadlane Xiuwen Yan.

Teadlane lisas, et maailmas kasvab ravimiresistentsete mikroorganismide hulk, mis ei allu antibiootikumidele ning selle tõttu on vaja luua aina uusi ja paremaid antibiootikume.

Mikroobide vastased peptiidid mängivad tähtsat rolli immuunsüsteemi kaitsel. Kui tavapärased antibiootikumid muudavad mikroobid resistentseteks, siis peptiidid seda märgatavalt vähem. .

Hiidpandad on ohustatud liik ning neid on looduses vaid 1600.

Teadlased ei pea hakkama ise bambuskarusid kasvatama, et saada katelitsidiini. Xiuwen Yan ja ta kolleegid leidsid viisi, kuidas seda kunstlikult luua.

«Mikroobidevastased peptiidid on immuunsüsteemi tähtsad kaitsjad. Loomadest, taimedest ja mikroorganismidest on leitud rohkem kui 1000 mikroobidevastast peptiidi. Analüüs näitas, et bambuskarude katelitsidiin on sarnane koerte katelitsidiiniga,» selgitas teadlane.

Uurijate sõnul aitab bambuskarudel terve püsida see, et nende organismis on nii palju seda bakterivastast peptiidi. See kaitseb neid infektsioonide eest.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles