Kolmapäevases «Õhtusöök viiele» võõrustas külalisi kunagise popbändi Black Velvet solist Lauri Liiv.
«Õhtusöök viiele» retseptid: Lauri üllatas külalisi sprotivahuga
Lauri Liiv on lõbus ja humoorikas laulja, kes oli 90-aastate populaarse muusikakollektiivi Black Velvet solist – tuntuks lauldi mitmeid hitte, sealhulgas ka kustumatu lugu «17». Lauri on aastate jooksul tegelenud mitmete erinevate muusikaliste projektidega siin ja seapool piiri, samuti on esinetud meelelahutusprogrammidega laevadel. Hetkel on
Lauril tegevust mitmel rindel – palju oma ajast veedab ta Hollandis, kus on käsil talle hingelähedase bigbandiprojekti arendus, teater Vanemuise laval on tal täita humoorikas kokapoisi roll muusikalis «Mary Poppins», peatselt saab ka alguse muusikal «Hüljatud» põhjanaabrite juures Soomes. Otseselt lauljana astub Lauri viimasel ajal üles vähem, kuid siiski tuleb ka seda ette. Tulevikuplaanides on Lauril mitmeid tööalaseid projekte, kus tahaks kaasa lüüa, vabal ajal tahaks paju reisida ja külastada veel külastamata maailmajagusid.
1. eelroog: Amps koos soojaga
Vaja läheb:
hapukurgid
marineeritud seened
juust
mesi
hapukoor
sinep
Valmistamine:
Kurgid viilutada, lõigata juust tükkideks. Serveerida kurgid, seened ja juust eraldi kaussides. Hapukurk kasta mee sisse, juustu süüa sinepiga ja seeni hapukoorega. Kõrvale võtta pitsike jääkülma pipraviina
2. eelroog: Kalavaht mustal padjal
Vaja läheb:
karp sprotte õlis
musta leiba
2 korralikku küünt küüslauku
tilli
peterselli
rohelist sibulat
1 karp maitsestamata Creme Bonjour`i
2-3 spl majoneesi
2-3spl hapukoort
natuke sidrunimahla
pestot
kaunistuseks paar kirss-tomatit, rohelist sibulat ja salatilehti
Valmistamine:
Tükelda 2 viilu musta leiba pisikesteks kuubikuteks, vala nad kaussi, lisa sprotid, haki kõik ülejäänud komponendid, lisa hapukoor, majonees ja Creme Bonjour ning vahusta kõik komponendid saumikseriga vahuks. Lisa maitseks natuke sidrunimahla, pipart ja aroomisoola. Serveerimiseks võta üks viil musta leiba inimese kohta. Määri või asemel leivale pestot ja aseta leivale lehtsalati leht. Siis aseta leivale valmistatud vaht. Kaunista kirsstomatite ja rohelise sibulaga.
Pearoog: Räimepirukas kitsejuustu-peedi salatiga
Vaja läheb:
Pirukas:
pakk "Koopmans`i" pirukapulbrit
50g võid
50ml vett
150 ml piima
3 muna
1 tomat
200 grammi riivitud juustu
3 suuremat sibulat
1 värske tshillipipra kaun
2 suuremat küüslaugu küünt
pool sidrunit
1 karp räim tomatis
värsket basiilikut
pipart ja aroomisoola
Salat:
1 karp rukkolat
500 grammi keedetud punast peeti
kitsejuustu
balsamico kastet (soovitavalt creme-balsamicot)
oliiviõli
kooritud päevalilleseemneid
värsket basiilikut
Valmistamine:
Koopmanssi pulbri pakendis on 2 pakki: üks taignapulbriga ja teine kastmepulbriga. Võta taignapulber, vala kaussi ja lisa vesi. Sega, kuni sellest saab tainas ja siis jäta see tainas kaussi seisma kokkumätsitud pallina. Kauss kata kilega. Haki sibul, tomat, küüslauk ja tshilli. Pane pann tulele ja pane sinna natuke (oliiv)õli. Lisa tükeldatud sibul, tomat, tshilli ja küüslauk ning pruunista need. Võta pann tulelt ja lisa karp räime tomatis. Peenesta räim tomatis kahvliga ja sega teiste koostisosadega kokku. Lisa ka maitse järgi pipart, aroomisoola ja värsket basiilikut. Pressi valmis massi ka pool sidrunit. Sega kõik omavahel läbi. Võta vorm, kata küpsetuspaberiga ja määri nii vormi servad kui paber õliga kokku. Aseta sinna tainapall ja suru see näppudega üle vormi laiali nii et ka vormi servad saaksid kuni ca poole kõrguseni kaetud. Vala täidis tainale ja kata põhi ühtlaselt. Seejärel võta kolm muna ja piim ja klobi need koos lahti, lisa kastmepulber ja sega see vispliga kuni enam tükke sees pole. Kata pirukatäidis kõigepealt juustuga aga jäta ca 1/3 juustust alles. Siis vala pirukale taignakaste nii, et see kataks kogu pirukat ühtlaselt. Puista pirukas üle ülejäänud juustuga. Küpseta 35-45 minutit 200 kraadises kuumuses. Serveeri koss natukese hapukoorega ja kõrvale salat.
Salatiks võta ruccola ja aseta suurele taldrikule või lameda põhjaga kaussi. Maitseta see oliivõliga. Viiluta peet ja aseta viilud ühtlaselt üle ruccola, peenesta näpu vahel kitsejuust ja pudista ühtlaselt üle peedi. Kaunista päevalilleseemnete ja värskete basiilikulehtedega. Maitsesta balsamicoga nii et salatil jääksid pruunid kastmeribad piserdatult paistma. Lase salat tõsta külalistel endil, et nad näeksid selle ilu ennem kui nad komponendid taldrikul läbi segavad.
Magustoit: Hollandipärane õunakook vahukoorega.
Vaja läheb:
1 pakk Koopmans`i õunakoogi pulbrit
175 grammi võid
2 muna
6 suurt ja haput õuna
50 grammi suhkrut
75 grammi rosinaid
2-3 tl kaneeli
Valmistamine:
Võta rosinad ja vala nad sooja vette, jäta nad sinna seisma kuni ca 15 minutiks. Kuumuta ahi 180 kraadini. Sulata või. Võta kauss ja klopi seal 1 muna, lisa või ja taignapulber, sega need kokku taignaks. Koori õunad ja tükelda pisikesteks kuubikuteks. Nõruta rosinad ja lisa õuntele, lisa kaneel ja suhkur ning sega kõik omavahel läbi. Võta küpsetusvorm ja kata küpsetuspaberiga, küpsetuspaber ja vormi servad omakorda õlita. Võta 2/3 taignast ja pressi see näppudega vormi ühtlaselt nii, et ka vormi servad saaksid taignaga kaetud kuni ca poole vormi kõrguseni. Vala õunte ja rosinate segu taignale ja jaga see ühtlaselt üle taigna. Seejärel lisa ülejäänud 1/3 tainas ja vooli sellest käte vahel ribad millega saad koogi peale teha ruudulise mustri. Klopi lahti veel üks muna ja kata sellega taignaribadest tehtud ruudustik. Küpseta 180 kraadises ahjus ca 60-75 minutit. Serveeri jahtunult koos vahukoorega. Vahukoorele võib lisada rummiessentsi.