Tasmaanias tehakse vombati väljaheidetest paberit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljaheide
Väljaheide Foto: Wikipedia.org

Austraalias Tasmaania saarel elava vombati väljaheitest valmistatakse paberit.

Hoolimata majanduslangusest, see tööstusharu õitseb, kirjutab BBC.

Nimelt reklaamib Tasmaania seda paberit kui talle ainuomast toodet ning see on turistide seas suure populaarsuse saavutanud.

Kukkurloomad vombatid elavad looduses ainult Austraalias. Vombatid on kuulutatud ohustatud liigiks.

Firma Creative Paper toodab lisaks vombati väljaheidetest paberile ka kängurude väljaheidetest paberit.

Firma esindaja Darren Simpsoni sõnul on sellise paberi tootmine üsna ebameeldiv protsess, kuna sellega kaasnev lõhn on väga tugev.

«Kui me väljaheiteid keedame, siis sellest tulev lõhn on lausa kohutav, kuid kui see protsess on läbitud ning paberimass juba valmima hakkab, siis see kaob. Valmis paberil on orgaaniline, taimne lõhn,» selgitas Simpson.

Firma esindaja sõnul tulid niinimetatud vombatipaberi ideele turistid.

«Nad esitasid igasuguseid küsimusi meie toodetava paberi kohta. Näiteks, kas ka lamba ja koaala väljaheidetest saab paberit teha. Lõpuks hakati küsima ka vombatite väljaheidete kasutamise kohta,» meenutas Simpson.

Firma Creative Paper valmistab vombatipaberit ainult ühe vombati väljaheidetest. See loom  kannab nime Nugget ja elab Tasmaania ühes populaarseimas turismikohas – Cradle Mountain looduspargis.  

Iga päev kogub Nuggeti  hooldaja ta väljaheited kokku ning saadab tehasesse.

Vombatlased (Vombatidae) on jässakad aeglase loomuga kukrulised.  Pikkus kuni üks meeter, mass kuni 40 kilogrammi. Jäsemed lühikesed ja saba väike. Söövad rohttaimi ja kaevavad urustikke.

Vombatitel on väga aeglane ainevahetus ning seetõttu liiguvad nad rahulikult ja seedivad toitu kuni 14 päeva. Kui vaja, suudavad nad aga joosta kuni 40 km/h ning hoida sellist kiirust kuni 90 sekundit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles