Pudelkõrvits sisaldab Louis XVI vere jäänuseid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Louis XVI
Louis XVI Foto: Wikipedia.org

Prantsuse ja Hispaania teadlaste sõnul võib vana pudelkõrvits sisaldada Prantsuse kuninga Louis XVI verd.

Nimetatud monarh kaotas elu Prantsuse revolutsiooni ajal 21. jaanuaril 1793. aastal giljotiini all, edastab BBC.

Teadlaste sõnul leidus pudelkõrvitsas oleva vere jäänustes geneetilist materjali, mis on sarnane selle kuninga ühelt eellaselt pärineva geneetilise materjaliga.

Pärast Louis XVI giljotineerimist pistsid paljud kohal olnud oma taskurätikud hukatud kuninga veresse.

Üks selliseid verre kastetud taskurätikuid pandi  millalgi kuivatatud ja seest tühjaks tehtud pudelkõrvitsasse. See jättis sinna verejälje.

Lisaks on pudelkõrvitsal lause «21. jaanuaril kastis Maximilien Bourdaloue oma taskurätiku kuningas Louis XVI verre pärast seda kui kuningas pea kaotas».

See Suure Prantsuse Revolutsiooni ajast pärit reliikvia on sajandi olnud ühe Itaalia perekonna käes.

Teadlased tegid DNA analüüsi. Pudelkõrvitsa veres leiduv DNA sisaldab haruldast geneetilist markerit, mida leidub ka mumifitseeritud peas, mis kuulub Louis XVI eeskäijale, kuningas Henry IV, kes tapeti 1610. aastal.

Geneetik Philippe Charlier sõnas, et nimetatud haruldane marker on edasi kandunud isaliini pidi. Nende kahe kuninga vahel on otsene side nende isade kaudu.

Hispaania teadlane Carles Lalueza Fox on kindel, et isik, kellel kuulus pudelkõrvitsas leiduv veri ja mumifitseeritud pea omanik on isaliini kaudu seotud. Tegemist on Prantsuse kuningate Louis XVI ja Henry IV.

Louis XVI (23. august 1754 – 21. jaanuar 1793) oli viimne Prantsusmaa ja Navarra kuningas 1774  - 1791 ja prantslaste kuningas 1791 – 1792.

Louis XVI on ainus Prantsusmaa kuningas, kes on hukatud.

Henry IV (13. detsember 1553 – 14. mai 1610), oli 1572 – 1610 Navarra ja 1589 – 1610 Prantsusmaa kuningas. Ta oli Capetingide dünastia Bourbobni haru esimene kuningas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles