Ujumine aitab leevendada fibromüalgiat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ujumine
Ujumine Foto: AP / Scanpix

Hispaania ja Portugali teadlaste kinnitusel aitab ujumine leevendada fibromüalgiat.

Teadlased uurisid 33 naist, kellel oli diagnoositud fibromüalgia – kroonilised valud lihastes, kõõlustes ja sidekoes, kirjutab Sciencedaily.com.

Osa katsealustest käis kaheksa kuu jooksul kolm korda nädalas ujumas, teine grupp ujumas ei käinud, kirjutab Yahoo news.

«Ujumas käinud naiste uurimine näitas, et nende lihastes, kõõlustes ja sidekoes vähenesid valud ning tervis paranes,» laususid uuringu juhid Narcis Gusi ja Pablo Tomas-Carus.

 Nad lisasid, et tavaliselt kirjutavad arstid fibromüalgia korral põletikuvastaseid ravimeid ja lihaste relaksante.

«Lisaks ravimitele tuleks fibromüalgiliste valude all kannatajatel ka tervisesporti teha. Meie uurimus näitas, et ujumine vähendab valulikkust ärgatavalt,» nentisid Gusi ja Tomas-Carus.

Fibromüalgia tekkepõhjused on teadmata. Fibromüalgia tähendab valulikkust nii lihastes kui ka kõõlustes ning mujal sidekoes.

Haigus esineb peamiselt naistel ning seda võivad tingida füüsiline ja vaimne stress, unepuudus, trauma, pidev külmetamine ning harvadel juhtudel ka mõni reumatoloogiline haigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles