Egiptuses leiti vanim vaaraod kujutav joonis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptusest leiti vanim vaaraod kujutav kaljujoonis
Egiptusest leiti vanim vaaraod kujutav kaljujoonis Foto: SCANPIX

Lõuna-Egiptusest kõrbekaljult leiti joonis, mida peetakse vanimaks vaaraod kujutavaks jooniseks.

Kaljujoonis asub Nag el-Hamdulabi kaljul ning seal on vaaraod kujutatud laevadega sõitmas ning makse kogumas, edastab Discovery News.

«Meil ei ole täpselt teada, millist vaaraod seal kujutatakse. Püüame oletada paleograafiliste ja ikonograafiliste detailide põhjal,» sõnas Yale`i ülikooli egüptoloog Maria Carmela Gatto.

Teadlase sõnul võib see kaljujoonis olla tehtud umbes 3200 – 3100 eKr. Siis oli võimul vaarao Narmer, kes püüdis ühendada Egiptuse põhja- ja lõunaala.

Selle tõttu peavad paljud egüptoloogid Narmerit esimeseks vaaraoks.

Gatto kinnitusel on need rohkem kui 5000 aasta vanused kaljujoonised esimesed, kus on selgelt valitsejat kujutatud.

«Ka varasemast on teada Egiptuse valitsejat kujutavaid jooniseid, kuid see on esimene, milles vaarao kannab talle omast peakatet ning on veel mitmel muul viisil äratuntav,» sõnas egüptoloog John Darnell.

Nimetatud kaljujoonised avastas juba 1890. aastatel arheoloog Archibalt Sayce, kuid siis ei pakkunud need huvi ja vajusid unustustehõlma.

1960. aastatel uuris Egiptuse arheoloog Labib Habachi Sayse`i jooniseid leitu kohta ning tegi neist fotod. Ta aga ei avaldanud neid iialgi.

Kui Habachi tehtud fotodest üks 2008. aastal juhuslikult Gatto kätte jõudis, läks ta Egiptusesse ning leidis eest terve kaljujooniste galerii.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles