Püütonite pealetung ohustab USA lõunaosariike

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püüton
Püüton Foto: jupiterimages.com

US Geological Survey poolt tehtud uurimuse kohaselt ohustab püütonite pealetung USA lõunaosariikide looduskeskkonda.

Uurijate sõnul on eriti ohustatud Florida, sest püütonite eluareaal on seal viimasel ajal  eriti kiiresti suurenenud, vahendab USA Today.

Üle kuue meetri pikkuseks kasvav roomaja pole USA kohalik loomaliik. Püütoneid lemmikloomadeks ostnud on nendest tüdinedes loodusesse lasknud või on püütonid ise põgenenud. Asjatundjate sõnul on püütonid massiliselt paljunenud.

Uurijate kinnitusel sobib USA lõunaosariikide kliima nendele roomajatele.

 «Püütonite eluareaal oli oodatust laiem. Lisaks näitas uurimine, et nad on hakanud ka põhjapoole levima,» lausus maoasjatundja Gordon Rodda.

Ta lisas, et püütonid tõrjuvad näiteks välja Florida ohustatud liikide hulka kuuluva piisamroti populatsiooni.

«Floridas on neile ainsaks ohuks alligaatorid, kuid ülejäänud paikades pole neil looduses eriti vaenlasi,» lisas Rodda.

Teadlaste hinnangul võib kliimasoojenemise tagajärjel püütonite elupiirkond laieneda isegi nii põhjapoolsetele aladele nagu seda on Lääne-Virginia ja Pennsylvania osariigid.

«Põhjapool sobivad püütonitele söögiks näiteks koprad,» nentis Rodda.

Püütonid on troopikas elavad maod, kes kägistavad oma saaki. Võivad kasvada kuni üheksa meetri pikkuseks. Suurekasvulised püütonid hauvad mune.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles