Pärnu arestimaja asukad viskavad naljagi

, Eesti Rahvusringhääling
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Arestimaja ülema aastate jooksul kausta kogutud avaldustest mõni on naljakas sellepärast, et kirjutaja teeb igas sõnas mitu viga, osa kirju on aga paberile pannud eheda naljasoonega inimesed.

Pärnu politsei arestimaja ülem Feliks Linnu on omanäolisi kirju ja avaldusi kausta kogunud mitu aastat, aga et neid just teab mis palju on, ei saa väita. Võib-olla kümmekond on sellised, mis kirjutaja naljasoont näitavad. Ega arestimaja ole paik, kus rõõmuga viibitakse. Aga oskus iseenda, olude ja mis tahes olukorra üle naerda tuleb alati kasuks.

Mõni avaldus on lakooniline, aga see-eest paljuütlev. Nii kirjutab üks noormees: "Palun teha mulle eksperdiis, kuna tunnen, et olen loll. Mul oli lasteaias aju kahjustus."

"Palun lubage mulle laost välja anda minu väike raadio muidu meil ilma muusikat kolpak sõidab. Ulatage meile oma abistavad käed."

Arestimajas aga viibib naisigi ja siin on üks näide, kuidas nemad ülema poole pöörduvad. "Palun kallis kavaler võtame kätte lähme käime hansapangas ära ja ostame kohvi suitsu teed kui sul aega üle jääb siis lähme koos linna kui ma pensioni saan viiendal siis ma ostan sulle assortii karbi mul on hea meel et sa mulle nii palju vasta tulid."

Seesama naine on oma pöördumistes järjekindel. "Palun minuga poodi minna on vaja pakk kohvi ja suitsu palun veel ansapanka veel minna raha juurte tooma."

Üks mees aga kirjutab oma seletuskirjas nii: "Pannes käe südamele, annan tõepäraseid ütlusi juhtumi kohta, mis leidis aset käesoleval 2001. a. 20. novembri lõuna paiku Pärnu Arestimaja dušširuumis.

Minnes dušši alla, asetasin oma riided nimetatud ruumis olevale ukselingile. Rahuldanud oma pesemisvajadused, haarasin oma riided ja rätiku eelpool nimetatud kohast. Ning eneselegi märkamatult oli riiete raudsesse haardesse takerdunud eilse päeva tüliõun - UKSELINK! Antud eseme leidsin hiljem saunakotist ja tagastasin vabatahtlikult s.t ilma peksmiseta Pärnu Arestimaja kohusetundlikele ja oma tööd tundvatele töötajatele."

Keegi mees aga kirjutab arestimaja "üllemalle" järgmise avalduse.

"Palun teid väka sest maa ei saa sellest toidust kõhtu täis miss mulle andakse ja balun märada mulle dobelld borts sest maa olen ülle kahe mee tri bikune."

Üks vahistatu on aga paberile pannud koguni lahkumisavalduse.

"Palun mind üle viia kodusele režiimile, sest töö on täis pingeid ja seetõttu valutab mul suur varvas. Olen tahtnud pesema, aga siinsed töötingimused on, et peab must olema. Aga mulle kui esimese astme kurjategijale on see vastuvõetamatu, sest ma olen ohtlik ja puhas kriminaal. Söök ei vasta sellele, mida maksab maksumaksja ja üldse tahaks rohkem mandariine. Palun mind viivitamatult üle viia koju ja teadke, et olen eriti ohtlik. Jään teie vastust tahtma. Ei ole vaja vaielda. Agent Sinikrae."

"Palun minule teatada selle vastutustundetu ametniku (meessoost) nimi, kes 22.11 varahommikul kell 3.30 ähvardas tervet 12. kambrit, lubades millegagi visata.

Ehmatus oli suur, kuna olime unesegased ja rünnakuoht oli reaalne. Soovin selle kodaniku kohtusse kaevata. Edaspidise seletan lahti uurijale."

"Palun anda minule kambrisse minu televiisor. Ma olen unustanud juba, milline võib välja näha televiisor. Mis toimub? Mis värvi on televiisor?"

"Palun võtta teiepoolse uurimise alla ja soovitavalt ka arreteerida Edgar Savisaar, sest minuni ja arvatavasti ka teieni on jõudnud kuuldused, et antud kodanik on paadunud kelm, kes soetas Jägala-Joal endale 3 miljonit maksnud krundi 500 000 krooni eest ja on avaldanud ka seda ükskõik kellele 3 miljoni krooniga edasi müüa. Leian, et Pärnu seaduste järgi on see lubamatu. Vähemalt Pärnu sissesõidu keeld tuleks kehtestada. Ja kui ta ei kuula seda, siis arest soovitavalt minu kambrisse. Luban kõik Edgari jutud ausalt teile edasi rääkida. Ühesõnaga teha koostööd selle paadunud suli pokri pistmiseks."

"Teatan teile, et suure tõenäosusega saabun peagi Pärnu arestimajja ..."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles