Iirimaal oli puidust Stonehenge?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaal oli puidust Stonehenge?
Iirimaal oli puidust Stonehenge? Foto: AFP / Scanpix

Iiri arheoloogi Joe Fenwicki kinnitusel oli Iirimaal kunagi kuulsa megaliitehitise Stonehenge`i sarnane puidust ehitis.

Nimetatud ehitis asus Co Meathis Tara mäel, kirjutab Independent.

Arheoloogid avastasid ehitise jäänused, kui nad uurisid mäge laserite abil.

«See oli eelajaloolise Iirimaa üks tähtsamaid ehitisi, see võis olla nii kuningate kroonimispaik kui ka jumalakoda,» selgitasid arheoloogid.

Joe Fenwick ja ta kolleegid tegid maast saadud andmetele tuginedes arvutis sellest kolmemõõtmelise joonise. Leiti, et see puidust ehitis võis koosneda 30 suurest osast.

Lisaks uurisid arheoloogid Tara mäge ja selle ümbrust ka röntgeni abil. See paljastas suure, kuue meetri pikkuse ning kolme meetri sügavusel oleva ehitise jäänused.

Arvatakse, et leiud olid Tara mäel asunud tseremoniaalkeskuse keskne osa. Mäel olnud ehitist ümbritsesid massiivsed puidust struktuurid, mis võisid sarnaneda Stonehenge`iga, ning kraav.

Arvatakse, et niinimetatud Iiri Stonehenge`i rajamiseks võeti terve mets maha.

«Tara mägi oli 5000 – 6000 aastat tagasi elanud inimeste jaoks tähtis kultuspaik. Pole ime, et sinna võimas ehitis püsti pandi,» lisas Fenwick.

Arheoloogide andmetel tekkis Iirimaal püsiasustus umbes 7000 aastat tagasi, elati üle kliimamuutus ning rännati edasi Euroopasse, kust tuldi tagasi koos uute oskuste ja religiooniga.

Stonehenge on Lõuna-Inglismaal asuv suurimaid megaliitehitisi. Rajati mitmes järgus 3000 – 1500 eKr. Rajatise elementide abil määrati taevakehade suundi, loendati päevi ja teisi kalendriühikuid, oletatavasti ennustati ka kuuvarjutusi.

Nimi «Stonehenge» on pärit saksidelt ja tähendab rippuvaid kive. Stonehenge on kromlehh ehk mehnir ja dolmen ühes ehitises.

Arvutijoonist vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles