Pärnus minnakse oma muusika juurteni

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Zetod on reede õhtul Pärnu kuursaalis.
Ansambel Zetod on reede õhtul Pärnu kuursaalis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Järgmisel nädalavahetusel leiavad suvituslinnas aset Pärnu pärimusmuusika päevad, mis on kahe Viljandist kodulinna naasnu algatus taaskäivitada siinkandis hea ja maitsekas rahvamuusikafestival.

Pärnumaa rahvakultuuri keskseltsi projektijuhi Kati Põldotsa ja Pärnu filharmoonia reklaamitoimetaja Ülle Jantsoni veetava ettevõtmise sisse mahuvad akustilised kontserdid Pärnu Kunstide majas; õpitoad nii oskajatele kui muidu uudistajatele, festivaliklubid ülipopulaarsete Zetode ja Kukerpillidega ja mõnda muudki.

Pärimusmuusika päevade avaakordi annab reedel Võru juurtega muusik Mari Kalkun koos sõprade Triin Normanni ja Tanel Kadalipuga. Mari looming on inspireeritud võrukeelsetest luuletustest, pärimusest ning reisimistest.


Kontsert toimub 24. aprill kell 18 Pärnu Kunstide majas.

Alates kella 21 algab aga reedel Pärnu kuursaalis festivaliklubi pärimuslike seltskonnatantsude õppimisega, saatjateks oma linna pillimehed. Tantsuklubis õpitut saab praktiseerida aasta etno/folkartistiks pärjatud ansambli Zetod saatel.

Festivali teine päev, 25. aprill algab õpitubadega Pärnu Kunstide majas. 10-14 on võimalus osaleda lõõtspilli (Kadri Giannakaina Laube), väike- ja rahvakandle (Aime Reier), akordioni (Kulno Malva), kitarri (Jalmar Vabarna) ja viiuli (Johanna-Adele Jüssi) õpitoas. Pillitubadesse on oodatud nii oskajad kui muidu uudistajad.

Neile, kes pillimängus ennast tugevana ei tunne, soovitavad korraldajad kiigata väikekandle või perepärimuse õpituppa. Õpitubadesse on vaja end kirja panna e-posti aadressil ylle@jantson.ee. Võimalusel võtta kaasa oma pill.

Laupäeval kell 15 tutvustavad ja räägivad rahvapillidest TÜ Viljandi kultuuriakadeemia tudengid Jalmar Vabarna, Kulno Malva ja Johanna-Adele Jüssi.

Demonstreeritakse pillitubades õpitut. Nii õpitoad kui loeng-kontsert on kõigile tasuta.

Laupäev Kunstide majas jätkub kell 18 taas võimendamata kontserdiga. Jantsoni kinnitusel kuuleb ansambel Virre esituses maitsvaks laagerdunud instrumentaalset eesti pärimusmuusikat.

Õhtu jätkub taas kell 21 tantsutoaga kuursaalis. Pärast tantsusammude sättimist tuntud tantsuõpetaja Paul Bobkovi juhendamisel saab "sussi sahistada" legendaarsete vanakooli meistrite Kukerpillide saatel vaheldumisi DJ Daysleeperiga (Martin Oja).

Täpsemat info festivali kohta leiab festivali kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles