Austraalia on hädas tsunami eest hoiatavate poide varastega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsunami eest hoiatav poi
Tsunami eest hoiatav poi Foto: climate.org

Austraalia on hädas tsunami eest hoiatavate poide, mis asuvad India ookeanis, varastega.

Austraalia plaanib veel sellel aastal lisada juba olemasolevatele poidele veel kaks, mis hakkavad asuma Austraalia ja Indoneesia vahel, kirjutab newsvault.com.

Nende varastamise takistamiseks palusid austraallased appi Indoneesia mereväe.

«Palusime indoneeslaste abi, et uued tsunami eest hoiatavad poid ei satuks piraatide või metallikogujate kätte,» lausus Austraalia meteoroloogiateenistuse esindaja Geoff Love.

Kagu-Aasias hakati tsunami eest hoiatavat ühist süsteemi looma pärast 2004. aasta 26. detsembril India ookeanis tekkinud tsunamit.

Love lisas, et metallivargaid ei hoia tagasi ka ookean ning varasemal ajal on tihti varastatud ka ujuvaid ilmajaamu.

«Avastasime, et meie automaatsed ujuvilmajaamad on Hong Kongis mustal turul müügil. Me ei soovi, et sama juhtuks ka kahe uue tsunami eest hoiatava poiga, mis on oluliselt kallimad,» nentis meteoroloogiateenistuse esindaja

Ta jätkas, et tsunamipoid mõõdavad maavärinatest põhjustatud muutusi meretasemes ning annavad vähemalt 90 minutit varem tsunami tekkest teada.

Tsunami on maavärina, maalihke või vulkaanipurske tagajärjel tekkinud hiiglaslik merelaine.

Sõna «tsunami» on pärit jaapani keelest ning tähendab lainet või laineid sadamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles