Pärnu noortebänd Nuumen läheb “Peda folgile”

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Nuumen: Kalle Pilli, Cathy Sommer, Lee Taul ja Otto Mättas.
Ansambel Nuumen: Kalle Pilli, Cathy Sommer, Lee Taul ja Otto Mättas. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Nad on noored, ägedad ja üllatavalt popid. Neis on folki,

jazz

'i, natukene rokki ja palju muudki. Nad kutsuvad end Vana-Rooma jumaluse järgi Nuumeniks ja nad kõik õpivad Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumis.

Alles mullu septembris Pärnu kontserdimajas oma esimese ülesastumise teinud noorteansambel Nuumen esineb endalegi üllatusena teisipäeval Tallinna lauluväljakul legendaarsel "Peda folgil".

Lee Taul (17) ja Cathy Sommer (16) õppisid Pärnu muusikakoolis klassikalist viiulit, kui neil õnnestus minna Viljandisse pärimusmuusika laagrisse.

"Siis vaatasime, et ohhoo, viiuliga saab ka lahedamat muusikat teha," meenutas Taul. "Etnolaagrid andsid meile palju juurde."

Folkmuusika pisik sees, otsustasid tüdrukud suvel õpitut teistele näidata ja käisid mullu kahekesi tänaval mängimas ehk nii-öelda taskuraha kogumas.

"Kontserdimajas töötanud Margit Saks kuulis meid ja soovitas rütmigrupi taha võtta," rääkis Taul. "Nii tulidki meile kampa väga hästi kitarri mängiv uus klassivend Kalle Pilli (16) ja cajoni mängiv lahe koolivend Otto Mätas (18)."

Kui bänd koos, oli sellele kiiresti nime vaja, ja selle leidsid noored ajalooõpikust.

"Nuumen oli Vana-Roomas midagi jumalataolist ja tähendas roomlaste jaoks jõudu, mis aitas, mis oli toeks, mis juhtis neid läbi elu," seletas Sommer. "Siis vaatasimegi, et see on ju jumala lahe bändinimi."

Tauli ja Sommeri sõnade järgi mängis ansambel mullu kontserdimajas peamiselt Viljandis õpitut, kuid nüüdseks on Nuumenil omad lood ja vanugi palasid on kõvasti töödeldud.

"Kõik on meie loomingule kõvasti juurde andnud," teadis Taul. "Proovi käigus on lood ikka muutunud, vaatame proovis, et teeks hoopis teistmoodi."

Üllataval kombel andiski Nuumeni esimene esinemine neile hoo sisse.

"Kuulsime pärast kontserdimaja esinemist, et meeldisime inimestele väga, pärast seda on tulnud palju pakkumisi," tõdes Taul, kelle kinnitusel on Sütevaka noortel muusikutel olnud üle kümne esinemise ja mõni tellimus isegi tänavu suveks.

Kutse tänavu juba 37. korda toimuvale "Peda folgile" tuli Sütevaka noortele niisama ootamatult kui ootamatult saabunud populaarsus.

"Esinesime koos teiste noorte muusikutega tänavu Endla teatri Jazzklubis ja seal oli "Peda folgi" peakorraldaja," teadis Taul. "Pärast kontserti tuli ta meie juurde, ütles, et meeldisime talle, ja palus meil osaleda "Peda folgi" eelkonkursil, kuhu tuli saata demod ja natuke infot enda kohta."

Nuumen oligi üks kuuest bändist, mis jäi "Peda folgi" korraldajate tahtel 36 üritaja seast sõelale.

Peale selle esineb Nuumen Tallinnas esmaspäeval tudengipäevade raames.

Nuumeni noored nentisid, et esialgu teevad nad muusikat oma lõbuks ilma suuremate plaanideta, aga kui nad kuhugi sellega välja jõuavad, on muidugi tore.

"Peda folgi" kutsusid ürituse projektijuhi Aavo Kubja teatel ellu 1972. aastal tollase Tallinna pedagoogilise instituudi rahvuslikult meelestatud tudengid üliõpilasloomingu esitamiseks. Kuigi üritusel on läbi aegade esinenud tantsijad, moeloojad ja luuletajad, kasvas sellest aja jooksul välja siiski muusikaüritus.

"Peda folgil" esinenud külalised Soomest, Aafrikast, Kuubalt, Prantsusmaalt ja Venemaalt.

Ürituselt on tuule tiibadesse saanud mitu Eesti artisti, teiste seas Jaan Tätte (1988) ja Marko Matvere (1988), Skriimsilm (2004), Bedwetters (2007), Ska Faktor (2007), Pimpfish (2007) ning paljud teised.

Koos Nuumeniga näeb teisipäeval aga Tallinna laululava kaare all pealaval esinemas ansambleid Kassidele Iirised, Penthouse#9, Stupid Luck, Miip ja Smells Good. Õhtu peaesineja on Pööloy Gläänz.

Kontsert algab kell 19.30

Kuula Nuumenit siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles