Vaarao mõrvamüsteerium sai 3000 aastat hiljem lahenduse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramses III
Ramses III Foto: Wikipedia.org

Teadlased lahendasid 3000 aastat tagasi Vanas-Egiptuses aset leidnud mõrvamüsteeriumi.

Troonipärimise võitluses lõigati 1155. aastal eKr läbi vaarao Ramses III kõri, edastab The Telegraph.

Ramses III tapeti ta salakavala naise ja ambitsioonika poja käsul.

Kompuutertomograafia uuring näitas, et Ramses III hingetoru ja peamised arterid olid läbi lõigatud. Tal oli seitsme sentimeetri sügavune haav, mis ulatus peaaegu seljaajuni.

«Olen veendunud, et Ramses III tapeti kõri läbilõikamisega. Lõige oli sügav ja suur ning ulatus lülisambani,» selgitas EURACi muumiate muuseumi esindaja Albert Zink.

Ramses III, kes valitses 1188 kuni 1155 eKr, kirjeldatakse ta kaasaegsete poolt kui «Suurt Jumalat» ning sõjaväejuhti, kes kaitses Egiptust edukalt sissetungijate eest.

Ta suri umbes 65-aastasena, kuid ta surma põhjus oli seni ebaselge.

Selle vaarao surma uurimise kohta on säilinud papüüruskirjutis, millel seisab, et vaarao surmaga seoses toimus neli kohtuistungit, milles kohtu alla antute seas oli vaarao üks naistest Tiy ja ta poeg Pentawere.

Aasta pikkune uurimine paljastas nüüd, et Ramses III kaela ümber olnud sidemete all on lõikehaav.

«Seni oli selle vaarao surm müstika. Olime üllatunud, et leidsime midagi sellist. Teised eksperdid, kes Ramses III uurisid, ei leidnud märke trauma või vigastuste kohta,» sõnas Zink.

Võimalik, et Ramses III kõri lõigati läbi pärast ta surma. Kuid on üsna ebatõenäoline, et Vana-Egiptuse balsameerimise tekstis ei oleks seda mainitud.

Vaaraole pandi kaasa ka amulett, mis arvati teda teispoolsusest sellest haavast terveks ravimas.

Vanadele egiptlastele oli tähtis, et surnu läheks teispoolsusse ühes tükis. Puuduvad jäsemed asendati puidust ja muust materjalist proteesidega.

Teadlased uurisid veel ka teist muumiat, mis oli Ramses III matusekambris. Tegemist on 18 – 20-aastase noormehe muumiaga.

Geneetiline uuring näitas, et niinimetatud Karjuv Muumia oma avatud suuga on Ramses III suguluses ning võib olla ta poeg Pentawere.

Ajaloost on teada, et ta trooni hõivamine kukkus läbi ning Ramses III järel sai Egiptuse valitsejaks tema poolt valitud poeg Amonhirkhopshef.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles