Aardekütid võisid jõuda Merevaigutoa jälile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detail uuesti rajatud Merevaigutoast
Detail uuesti rajatud Merevaigutoast Foto: Wikipedia.org

Saksa amatöörarheoloogid ja aardekütid võisid enda sõnul jõuda Teise maailmasõja ajal sakslaste poolt Peterburist varastatud Merevaigutoa jälile.

Nimelt leiti möödunud nädalal lõpul eriseadmete abil Saksamaa ja Tšehhi piiri ääres asuvast Deutschneudorfi mägedest 20 meetri sügavuselt koobas, mis sisaldab väärismetalle, kirjutab  The Telegraph.

Aardeküti Heinz-Peter Hausteini sõnul pole nad veel koopa sisu uurida jõudnud, kuid mõõteriistad näitasid suur hulka väärismetalle.

«See võib olla kuld, kuid ka hõbe. Kuid tegelikult loodame, et oleme kuulsa Merevaigutoa varastatud kulla jälile jõudnud. Võib-olla leiame vihjeid ka Merevaigutoa ülejäänud aarete kohta,» lisas Haustein.

Aardeküti kinnitusel sai ta Deutschneudorfis asuva varanduse kohta vihje oma kaasmaalaselt, kelle isa Teise maailmasõja ajal oli Luftwaffe radist ning kelle käest käisid läbi dokumendid, milles oli kirjas, kuhu natsid varastatud väärtesemeid peitsid.

Aardeküti Hausteini arvates ei juhtu ka midagi, kui nad Merevaigutoa kulla asemel mingi teise aarde leiavad.

Preisi kuninga Friedrich I poolt vene tsaarile Peeter I-le kingitud Merevaigutoa varastasid 1941. aastal Leningradi piiranud saksa sõdurid. Tsarskoje Selos Katariina lossis olnud merevaiguga ehitud ja kullatud paneelid toimetati Köningsbergi, kus need ehtisid kohalikku lossi. Sakslased võtsid selle 1945. aastal Saksamaale kaasa ja alates sellest ajast on see jäljetult kadunud.

Alates Teise maailmasõja lõpust on Merevaigutoa saatuse kohta mitmeid legende liikvel. Mõnede ajaloolaste arvates hävinesid hinnalised merevaigupaneelid Königsbergis. Teise teooria kohaselt laaditi Merevaigutuba allveelaevale, mis koos hinnalise laadungiga lasti Läänemere põhja.

Siiani pole mitte keegi neid teooriaid suutnud tõestada.

2003. aastal avas Venemaa president Vladimir Putin Peterburi lähedal asuvas Katriina lossis Merevaigutoa täpse koopia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles