Presidentidest hõimu­pealikeni

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondase keskus Viljandis Pikk tänav 8 on avatud kolmapäevast pühapäevani kella 10—17.
Kondase keskus Viljandis Pikk tänav 8 on avatud kolmapäevast pühapäevani kella 10—17. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kuni 26. aprillini on Kondase keskuses avatud Ameerika-Poola kunstniku Irena Baruch Wiley (1906—1972) portreede näitus.


Irena Wiley oli Poola-Ameerika skulptor ja portretist, kes elas enne Teist maailmasõda Ühendriikide suursaadiku John Cooper Wiley abikaasana ka Eestis.



30 näitusel eksponeeritavat portreed on valminud aastail 1930—1960 ning need avastati juhuslikult mõne aasta eest Ameerikas oksjonil olnud majast. Wileyle poseerisid paljud inimesed presidentidest rändhõimupealikeni.



Lisaks portreedele on kunstnik loonud nikerdatud altari, mis on tähelepanuväärne ka seetõttu, et ühe reljeefil kujutatud ingli jaoks poseeris noor John F. Kennedy, kui ta 1939. aastal Lätis Wileysid külastas.



Tallinnas elades oli abielupaar sõbrunenud Eesti armee ülemjuhataja kindral Johan Laidoneri ja tema Poolas sündinud naise Mariaga. 1962. aastal avaldas Irena Wiley mälestusteraamatu «Kahekümne aastaga ümber maailma», milles on peatükid elust Lätis ja Eestis, sealhulgas ka meenutused viimasest kohtumisest Maria ja Johan Laidoneriga nende deporteerimise eelõhtul 19. juunil 1940.



Kondase keskus Viljandis Pikk tänav 8 on avatud kolmapäevast pühapäevani kella 10—17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles