Ülevaatefestival tuleb heli ja videoga

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Guitar Trio esitab juhendaja Robert Jürjendali ja enda loomingut ning sekka ka tuntud pärimuspalade arranžeeringuid.
Viljandi Guitar Trio esitab juhendaja Robert Jürjendali ja enda loomingut ning sekka ka tuntud pärimuspalade arranžeeringuid. Foto: Merli Antsmaa

Täna alanud igakevadised Eesti muusika päevad jõuavad Viljandisse järgmisel esmaspäeval, kui pärimusmuusika aidas tulevad esitamisele teosed Eesti heli- ja videokunstnikelt.


Eesti pärismusmuusika töötlusi ning omaloomingut pakuvad kontserdil Viljandi Guitar Trio ja Küteishorn Round 3 kultuuriakadeemiast ning näha saab videokunstnike värskemat loomingut.



Omade muusika


Eesti heliloomingu ülevaatefestivali korraldajate kinnitusel on neil Viljandiga soojad suhted ning selle kontserdid on Viljandisse jõudnud viiel viimasel aastal. Tänavune kontsert tõotab tulla aga varasematest erinev, sest põhirõhk on videokunstil.



«Et Viljandisse jõudvad asjad on niivõrd erinevad, võib seda nimetada juba minifestivaliks,» ütles üks festivali kunstilisi juhte Ülo Krigul (pildil). «Kogu festivali kava vaadates on pilt üsna kirev, aga ühendav niit on see, et Eesti heliloojad on loonud kogu muusika ning selle kirevuse kohal hõljuv vaim on sama.»



Muusikalise poole eest hoolitsev Viljandi Guitar Trio liidab kolme kitarritudengit, kes õpivad kultuuriakadeemia muusikaosakonnas. Jalmar Vabarna õpib kitarri pärimusmuusika ning Jaan Jaago ja Argo Vals džässmuusika erialal.



Kütheisorn Round 3 on sama kooli džässmuusikaüliõpilaste ansambel, milles mängivad Arno Tamm, Lauri Lüdimois, Tanel Kadalipp, Tõnu Tubli ja Erko Niit.



Heli koos pildiga


Korraldajate kinnitusel on Eesti muusika päevade heliloojate varasemat koostööd video- ja filmikunstnikega saatnud edu. Äsja maineka Ars Fennica preemia pälvinud Mark Raidpere just möödunud festivaliks loodud teos «Dedication» on praeguseks Pariisi kunstigaleriides leidnud rahvusvahelist tunnustust ja tee erakogudesse.



Muude tööde hulgas tõotab erilist elamust Tarvo Hanno Varrese ja Tatjana Kozlova äsjases koostöös sündinud «Liikumatuse dimensioon», mida publik näeb sel õhtul elavas ettekandes.



«Videokunstnikega teeme koostööd juba kolmandat aastat,» rääkis Krigul. «Kui harilikult on koostöö piirdunud sellega, et muusika on valmis ja sellele tehakse pilt juurde, siis meie püüame tuua heli ja pildi loojad koos töötama.»


Eesti heliloojate liit on Eesti muusika päevi korraldanud 1979. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles