USA kuulutas lutikatele sõja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voodilutikas (Cimex lectularius)
Voodilutikas (Cimex lectularius) Foto: Wikipedia.org

USA valitsus kuulutas voodilutikate arvukuse märgatava suurenemise tõttu neile sõja.

Hävitamisplaani põhjuseks on ka asjaolu, et neid kahjureid on hakatud üha rohkem leidma ka haiglatest ja luksushotellidest, kirjutab BBC.

«Voodilutikad suudavad end peita madratsitesse, polstrisse, linadesse, tekkidesse ja patjadesse ning imevad oma ohvrite verd. Nad ei kanna küll haigusi edasi, kuid nende hammustus jätab ebameeldiva tunde ja punase laigu nahale,» selgitasid tervishoiuspetsialistid.

USA keskkonnakaitseagentuuri sõnul on nad saanud viimasel ajal üha rohkem teateid lutikate arvukuse suurenemise kohta.

«Viimati nähti nii suurel hulgal vereimejaid putukaid enne Teist maailmasõda,» nentisid tervishoiuspetsialistid.

Nad jätkasid, et tavaliselt seostatakse neid putukaid vaesuse, mustuse ja räpasusega, kuid tänapäeval saab nende laia leviku kirjutada globaliseerumise, üha laieneva turismi ja immigratsiooni arvele.

Virginia tehnikaülikooli putukateadlane Dini Miller selgitas, et mitte ainult USAs ei ole märgatud lutikate arvu suurenemist, vaid ka teistes tööstusriikides on sama probleem.

«Oleme saanud informatsiooni, et üha enam hotellikülalisi on olnud sunnitud ööbima vannis, kuna voodis olid neil lutikad,» lisas Miller.

Lutikaid hävitavate firmade kinnitusel on maailmas välja töötatud väga vähe kemikaale, mis näiteks madratsitest edukalt kirbud ja lutikad hävitaks. Ka muutuvad need putukad mõne aja möödudes kemikaalide suhtes resistentseks.

Samas on paljud varem kasutatud putukamürgid nüüd ära keelatud, kuna nad on tervise ja keskkonna jaoks liiga ohtlikuks osutunud.

Lutikalised (Heteroptera) on vaegmoondega, peamiselt lameda kehaga putukad. Pikkus 1 – 12 millimeetrit. Suised on pistmis-imemistüüpi. Enamik lutikalisi toitub taimemahlast, kuid voodilutikas (Cimex lectularius)  püsisoojaste, sealhulgas inimese verest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles