Keele kasvamise sündroomiga tüdruku päästsid kolm operatsiooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keele kasvamise sündroomiga tüdruku päästis kolm operatsiooni
Keele kasvamise sündroomiga tüdruku päästis kolm operatsiooni Foto: SCANPIX

Suurbritannias ebatavalise sündroomiga sündinud tüdruku elu päästsid operatsioonid, mis peatasid ta keele kasvamise.

Olivia Gilliesi vaevas Beckwith Weiedemanni sündroom, mille puhul keel pidevalt kasvab, edastab Daily Mail.

Selle tõttu oli tal raskusi söömise ja rääkima õppimisega ning last näinud küsisid, kas ta näitab neile keelt.

Kuid kolmes järgus tehtud operatsioon aitas keele kasvamise kontrolli alla saada.

Arstid avastasid lapsel selle sündroomi juba siis, kui ta alles emaüsas oli.

Lapse ema Emma Gillies oli seitsmendat kuud rase kui ta lasi 4D-skaneeringu teha. See näitas, et loote keel on ebanormaalselt suur.

Lisauuringud kinnitasid Beckwiths Wiedemanni sündroomi olemasolu.

«Mulle tundus nagu oleks keegi pommi visanud. Meid hoiatati, et lapse keel on pärast sündi tavapärasest kolm korda suurem kui vastsündinutel, ning keel kasvab edasi. Ei osatud öelda, kui suureks keel kasvab. Olime sellest kohutatud,» selgitas Emma Gillies.

Arstid olid määranud, et laps tuuakse ilmale 38. rasedusnädalal keisrilõike abil, kuid sünnitustegevus käivitus päev varem ning tüdruk sündis 3. märtsil 2010. aastal.

«Ma ei näinud last pärast sündi, sest ta viidi hingamisraskuste tõttu minema. Mu abikaasa näitas mulle lapsest tehtud pilti. Ta keel oli väga suur ja ulatus suust välja, samas oli ta sama armas kui mu teised lapsed,» meenutas naine.

Lapse keele suurus tähendas seda, et ta ei suutnud ema rinda imeda. Last söödeti kunstlikult ning oma esimesed kuus elunädalat oli ta haiglas arstide hoole all.

12. elunädalal tehtud arstlik kontroll näitas, et tüdruku keel kasvab pidurdamatult. Talle tehti trahhetoomia operatsioon,  mis abistas ta hingamist.

Esimene keele vähendamise operatsioon tehti tüdrukule, kui ta oli kuuekuune. Teine operatsioon oli aasta pärast. Kolmas operatsioon leidis aset selle aasta märtsis.

Kõik need aitasid keele kasvu pidurdada ning nüüdseks on keele kasvamine peatunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles