Jalg üle põlve istunud Rootsi suursaadik vihastas Iraani presidenti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahmoud Ahmadinejad
Mahmoud Ahmadinejad Foto: SCANPIX

Rootsi uus suursaadik Iraanis Teheranis tekitas skandaali ja ärritas president Mahmoud Ahmadinejadi sellega, et julges ametlikul kohtumisel jala üle põlve panna.

Iraani lehekülje asriran.com andmetel sai Rootsi suursaadik Peter Tejler solvava teoga hakkama pärast oma akrediteeringu üleandmist Ahmadinejadile, edastab The Local.

Ametlikust kohtumisest avaldatud fotodel on näha ka Iraani presidenti istumas jalg üle põlve.

Uudist vahendanud rõhutasid, et «jalg üle põlve istumine läheb rahvusvaheliste diplomaatiliste käitumisreeglitega vastuollu».

«Mahmoud Ahmadinejad vastas omapoolse ebaviisakusega, tõstes jala samuti üle põlve,» seisis allikates.

Rahvusvahelises meedias levinud fotodel on näha Tejlerit istumas jalg üle põlve, parem jalg sihtimas ülespoole.

Asjatundjate sõnul on islamimaades nagu Iraan, solvanguks näidata kingataldu.

«Näidata kingataldu kellegi suunas on solvang, sest kingtald on tavaliselt must, see puudutab maapinda, on samas põrgule ja kuradile lähemal ning jumalast kaugemal. Moslemite juuresolekul ei tasu jalga üle põlve tõsta ning olla viisil, kus kingatald on ruumi teisel poolel olijale näha,» selgitasid asjatundjad.

Iraanis Teheranis asuva Rootsi saatkonna leheküljel seisab, et kohtumine leidis aset 3. detsembril, kuid samas seal ei mainita, milliese poosis istusid Rootsi suursaadik ja Iraani president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles